Започна масовата ликвидация на прасета

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2019 14:09

Започна масовата  ликвидация на прасета

Всички нерегистрирани прасета в т.нар. заден двор ще трябва да се ликвидират до. Такава е жестоката препоръка на ветеринарите. Ако стопаните не ги заколят доброволно, служители, придружени от униформени, ще имат право да влизат в дворовете за проверка и ако открият свине, ще ги евтаназират на място. На собствениците пък ще бъдат налагани глоби.
Това важи и за онези, чиито домашни прасета са регистрирани. Те трябва да знаят, че макар и законни, животните им са потенциални приносители на заразата и всеки момент може да се разболеят.
През миналата седмица кметовете по населени места направиха преброяване в личните стопанства и установиха, че в Харманлийско има 404 прасета, в Тополовградско – 440, в гр. Свиленград са 656, а по селата на общината – 250.

В областта има само една промишлената свинеферма и тя е в село Клокотница, което означава, че в 20-километровата карантинна зона около нея трябва да не се отглеждат свине. До 2 август трябва да се издирят ако има такива и да бъдат избити.

В Димитровградска община, за лична консумация се отглеждат 224 животни, Хасковска – 160, община Минерални бани – 150. Те също ще бъдат ликвидирани.
Предприетата мярка за колене на прасетата няма да доведе до 100-процентна ефективност, е мнението на специалистите. Те смятат, че трябва драстично да бъде намалена дивата популация, която е основен приносител на заразата. Настояват популацията на дивото прасе да бъде сведена до 0,3 на 100 хектара.

От няколко годин и се водят информационни срещи за предотвратяване такава епидемия, ловци, земеделци и стопани са информират за опосността и как да може да се предотврати, но ефектът е нулев.

В страната вече има установени няколко огнища на зараза и заради това се ликвидират свинекомплекси с по хиляди животни.
Вече е регистриран случай и в Странджа планина, а ветеринарите са на мнение, че е въпрос на време заразата да се предаде и по животните в Сакар планина.

Другият случай е на 40 км от Хасковска област, което означява, че заразата наближава, защото едно диво прасе на денонощие може да се придвижи до 70 км.

Търговци на бяла техника споделят, че в момента най-търсената стока в магазините са фризерите.Те изчезнаха, но за сметка на това цената на свинското се увелили с 8 – 10%.

Хронология на заразите

2018
Появи се чума по дребните преживни животни. Избиха се хиляди животни.

2017
Регистрирани са огнища на птичи грип. В областта бяха умъртвени над 200 000 птици.

2016
Плъзна зараза от нодуларен дерматит по едри преживни животни

2014
Появи се катарална треска по овцете, известна като “син език”. Чумата по дребните преживни животни доведе до унищожа – ването на хиляди овце и кози.

2007

Имаше бруцелоза в и се умъртвиха хиляди животни

1993

Имаше регистрирано огнище на шап край Симеоновград

Свинското месо ще поскъпне драстично заради африканската чума

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски. За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец. „Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос. Това е нормално да се случи на пазара за месо“, коментира той.
Световните цени на свинско месо също се покачват през последните месеци. Причината е в разпространението на африканската чума по свинете в Азия. Цената на суровината на световните пазари вече регистрира 30-процентен ръст през пролетта. В Германия поскъпването е с 25% – от 1,36 до 1,70 евро на кг кланично тегло. В Испания повишението е с 28% – от 1,04 до 1,33 евро на кг. В Холандия цената се е повишила с 27% – до 1,77 евро, а в Дания с 21% – до 1,38 евро. Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.
Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос.
Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски. Има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл. Това означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.
Броят на закланите свине у нас в промишлени условия през първите два месеца на 2019 г. е 175 хил. спрямо 151 хил. за същия период на 2018 г. Това води до увеличение на производството на свинско месо с 13%, изчислено на годишна база. Годишно в България свинско месо се добива от 1.5 млн. прасета.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 2, 2019 14:09
Напиши коментар

1 Коментар

  1. re август 3, 15:41

    Да ви е жив и здрав сикаджийският кретен.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама