Животновъди и ветеринари обсъждат мерки срещу чумата

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 30, 2018 09:14

Животновъди и ветеринари обсъждат мерки срещу чумата

Стопани на животни от село Българин разговаряха със заместник областния управител д-р Стефка Здравкова за борбатата с чумата.
Тя и колегите й, ветеринари от ОДБХ и Ветеринарния съюз, обясниха на фермерите превантивните мерки за борба с тази болест по дребните преживни животни. На срещата имаше и животновъди от Българин, Рогозиново, Доситеево, Браница, Богомил, Овчарово, Дрипчево, Черепово и Изворово.
„Не случайно избрахме да се срещнем най-напред с вас, защото вашите села са на пътя на заразата, която е регистрирана в Странджа“, обясни д-р Здравкова. „Превантивните работи не са за подценяване, отговорното отношение към животните и към собствения ви поминък също“, каза още заместник областният управител на Хасково. Повече от час тя и стопаните дебатираха възможността за съвместна работа на ветеринарите, фермерите и инспекторите от ОДБХ.
„Служителите на агенцията, ветеринарите, стопаните и държавата сме от едната страна в тази криза. Всички ние искаме да се справим със заболяването и да не го допуснем в нашата област“, подчерта д-р Здравкова. Основният въпрос, който задаваха животновъдите беше: с какво можем ние да сме полезни както на себе си, така и на органите на реда, за да не се стига до кризи. „Трябва да прекратят всякакви контакти на стадата, да се прекъсне всякакъв нерегламентиран транспорт на живи животни. Не пренебрегвайте нормите за безопасност“, предупредиха от ОДБХ. Срещите по селата продължиха в Иваново и село Студена, община Свиленград.
На друга среща стана ясно, че животновъдите от община Димитровград вече са въвели част от превантивните мерки за опазване на стадата от чума по дребните преживни животни.
„Заболяването е изключително сериозно. Абстрахирайте се от спекулациите и политизирането на проблема. Вземете всички предпазни мерки, защото веднъж влязла на наша територия, чумата ще унищожи целия отрасъл“, предупреди д-р Стефка Здравкова. До края на седмицата тя и колегите й ветеринарни лекари ще продължат със срещите с животновъдите в цялата област.

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 30, 2018 09:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 721 преглеждания