Бруцелозата се разпростря у 20 харманлиеца, съмняват са за още 3

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2007 14:40

Бруцелозата се разпростря у 20 харманлиеца, съмняват са за още 3

20 души от Харманли са носители на бактерията на бруцелозата, стана ясно в сряда около обяд. Има съмнение и за още трима, които ще бъдат изследвани повторно, съобщиха от РИОКОЗ Хасково. Преди две седмици бяха изследвани 121 души от града, които са контактували с болни животни. Серумите бяха обработени в Националната лаборатория по особено опасни болести. Хората са се заразили при обгрижване на добитъка си, и при консумация на необработено мляко.
Междувременно в София бе открита бруцелоза у Кирил Дянков на 62г. Той е бил лекуван от два месеца, но първоначалната му диагноза била марсилска треска.
От РИОКОЗ Хасково подчертават, че 20-те носители не са потенциално опасни за другите. Новооткритите заразени ще получат от личния си лекар талон за консултация с епидемолог, който ще им назначи адекватна терапия.
В деня, в който бе обявено, че в Харманли 20 човека за заразени с бруцелоза в ромската махала ,,Маламар дере“, където се събираха животните от заразеното стадо, повечето от хората не знаеха нито за заразените, нито за болестта. При тях не бе идвал лекар, нито пък им е взимана проба. Повечето от тях нямат животни и може би това е причината лекарите да ги заобикалят.
Пенсионерите Желка и Кольо живеят далече от махалата. Те имат две кози, които се оказаха здрави. Имаме ги от 15 години, но сега за панаира ще ги заколим. Не искаме повече животни, категорична е баба Желка.
Съседите й отсреща Цвета Тонева на 63 г. – и съпругът й Стоян имали 2 ярета и 5 кози. Само едно от тях е било болно, но умъртвили всички.
“Много съм щастлива, че пробата ми за бруцелоза е отрицателна”, каза тя. Днес разговарях с д-р Иванова от РИОКОЗ Хасково и тя ми потвърди. Утре щели да изнесат списъците в общината, с имената на хората и резултатите от изследванията.
Като започнахме да говорим за животните тя каза през сълзи: “Това ни бе прехраната!” На успокоението, че ще им ги платят тя изказа недоверие. “На тези от село Вълче поле още не са им ги платили. Идваха и ни питаха откъде сме купували животни. Ние от 17 години животни не сме купували нито сме давали на някого. Давали сме само печени агнета. Ние си ги развъждаме. Пред 17 години баща ми подари едно яре, което се оказа бременно и роди. От тогава ги гледаме. Много си ги обичаме но вече ги няма”. Тя и съпругът й смятат да не купуват други животни”. “То си е за страх”, казва тя.
Овчарят Никола Хараланов пасеше стадото си край реката и бе запознат със ситуцията. Взетите проби от неговите животни доказват, че те са здрави. Той обече се подразни от въпросите. ,,Защо само за такива работи идвате да снимате. Защо не ни питате колко ни струва едно животно и колко изкупуват млякото?”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 28, 2007 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама