Сред 31 години строеж и близо 100 млн. лева 31 км. магистрала свързва Харманли и Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 20, 2010 19:04

Сред 31 години строеж и близо 100 млн. лева 31 км. магистрала свързва Харманли и Свиленград

“Това е първата законна магистрала, с издаден акт 16”, бяха първите думи на Росен Плевнелиев, министър на МРРБ. Каза ги в събота, 2 октомври, когато заедно с премиерът Бойко Борисов и председателят на УС на АПИ Божидар Йотов участваха в церемония по въвеждането в експлоатация на участък от АМ „Марица”. Тримата прерязаха лентата на обновената магистрала, а Бойко Борисов лисна менче с вода. След това премиерът се снима със щастливите момичетата – танцьорки, които подгряваха публиката преди церемонията. В нея бе включен и тържествен водосвет, отслужен от отец Трифон и отец Петър, които благословиха мястото.

На церемонията присъстваха и представители от „Пътинвестинженеринг”, фирмата, която осъществяваше строителният надзор, от Пътни строежи” АД – Пловдив и „Мостстрой” АД – изпълнители на обекта, областния управител кметовете на Харманли и Свиленград, депутати.

Министърът Плевнелиев поясни, че досега неговите предшественици са си правили по скоро пиар акции и са откривали четирилентови пътища, магистрали без изолации, водещи към никъде и магистрали, които нямат износващ слой асфалт. “Като къща без покрив. На това се слага край веднъж завинаги. Днес за първи път документално пускаме автомагистрала.”, каза той

“Както обещахме ще пускаме средно по 61 – 62 км годишно законни магистрали”, каза премиерът Б. Борисов. Ние правим така – първа копка и след това си режем лентата. Не започваме нещо, а след това други да му берат кахъра. Хората да избират кого да предпочетат – дали тези които правят първи копки и след това не правят нищо, или тези които правим нещо както трябва. Желая ви да сте живи и здрави и да не се състезавате по нея.”

Министър Плевнелиев обясни още, че за 31 години са построени 31 километра от тази магистрала, имало 54 анекса към договорите да нея – за начало, за замразяване, анекси за анексите. “Това е еманацията на държавната политика в последните 31 години. Днес ние с вас няма да открием цялата магистрала, но днес веднъж завинаги приключваме начина по който досега а се строяли българските магистрали. За да приключим с този участък ние в период на най-голямата криза дадохме 35 милиона. Предишните имаха в милиарди излишъци, но не го направиха. За 6 месеца успяхме да построим нещо, което се строи вече 31 години.”

Няколко човека успяха са разговарят лично с премиера. Единият – Бай Саранди от Свиленград бе много радостен и каза на премиера, че е на 74 години и е доживял да види най-после магистрала до техния град. Подари му две щайги грозде и докато му го донесе се наложи премиерът да чака няколко минути.

Другият, пак с бяла коса пенсионер поиска премиерът лично да му връчи ордена, с който преди това го е наградил Станишев.

Може би бяха най-щастливи младите, които непрекъснато вземаха автографи от Бойко Борисов.

По данните, изнесени то АПИ става ясно, че общата стойност на строителните работи е 36 млн. лв. Пътният участък е финансиран от държавния бюджет чрез агенция „Пътна инфраструктура”. Автомагистрала “Марица” е с обща дължина 117,28 км и е основна транспортна артерия с международно и национално значение. Магистралата е част от Общоевропейски коридор № 4 “Дрезден – Будапеща – София – Истанбул” и част от Трансевропейската магистрала “Север – Юг”, свързваща страните на Източна и Централна Европа с Близкия изток и Азия. Автомагистралата осъществява и пътния трафик за Гърция при пътен възел Ново село.

Гагаузов прави първото откриване

Историята с откриването на този път датира от преди три години, когато на 16 май 2007 година, тогавашния министър Асен Гагаузов за пръв път преряза лентата на 17 километровия участък от Харманли до Любимец.. Той направи това с Веселин Георгиев, директор на фонд РПИ, (известен като Батко и сега разследван за злоупотреби в това ведомство). Тук бяха директорът на “Пътни строежи” АД – Пловдив инж. Стойка Герова и инж. Румен Йовчев, директор на “Мостстрой” АД.
Сред официалните лица можеха да се видят и областният управител Райна Йовчева, кметът на Харманли Михаил Лисков, колегите му от Любимец и Тополовград – Янко Кючуков и Петър Пашов – все червени и други гости. Около трибуната се бяха струпали жители на близките села, строители, много журналисти и граждани.

Водосвет отслужи владиката НВП Старозагорския митрополит Галактион.

Откритият официално в сряда участък “Харманли – Любимец” е част от автомагистрала “Марица”, която свързва другата автомагистрала – “Тракия” с граничния пункт Капитан Андреево. Общата стойност на строителните работи по отсечката е 65 млн. лв., осигурени от държавния бюджет чрез фонда “РПИ”. Както съобщи и министър Асен Гагаузов, до 2009 г. в експлоатация ще бъде пусната цялата магистрала.

Станишев го инспектира предизборно

След като официално бе пусната в движение така наречената магистрала и моста на река Марица на 20 май 2008 премиерът Сергей Станишев и придружаващия го министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов инспектираха строежа на автомагистрала „Марица”.
Важните гости пристигнаха на строящия се мост до Харманли, след това отидоха до Капитан Андреево и накрая спряха до изграждащия се голям транспортен възел край Ново село, Свиленград.
Двамата се запознаха с изграждането на пътя в участъка от новия мост край Харманли до края и на границата. За медиите казаха, че за завършването на 40 километра от нея – от Капитан Андреево до Харманли, са необходими 45 млн. лева, които държавата трябва да осигури до края на следващата година, когато отсечката трябва да е готова окончателно. Общата дължина на автомагистрала „Марица” от Оризово до Капитан Андреево е 117 километра. Тогава съобщиха, че трябва да бъде въведена в експлоатация през 2010 година. Министърът съобщи, че за новия строеж ще дойдат пари от излишъка, от резерва и от платените 380 милиона долара иракски дълг, който се очаква да бъде изплатен до края на юни.

Двете държави имат споразумение до средата на 2008 г. Багдад да преведе 360 млн. долара. Останалите 80% от 1.86 млрд. долара задължения бяха опростени. За строежа на тези пътища могат да се ползват и средства от структурния резерв и бюджетния излишък, обясни Станишев. За „Тракия“, чийто концесионен договор се провали преди дни, няма заложени средства в бюджет 2008, но за следващата година вече ще има, каза премиерът.

През миналата година фирмата ,,Мостстрой“, чийто мажоритарен собственик е Васил Божков, получи много милиони от разпределението на бюджетния излишък, събран от правителството на премиера Станишев. Тя заедно с холдинг ,,Пътища“ са готови да построят сами магистрала ,,Тракия“, която е дълга 117 км. Това заяви Румен Йовчев, изпълнителен директор на едно от предприятията.

2 години след това я затварят за ремонт

В края на юли 2009 година от заповед на изпълнителния директор на НАПИ инж. Янко Янков. става ясно, че затварят за ремонт участъка от АМ “Марица” Харманли – Любимец. Това става точно 2 години и две месеца след като тя бе открита.

Обявиха, че първо лявото платно ще продължи да функционира както досега. През втория етап на ремонтните дейности ще се асфалтира дясното платно на магистралата. Идващите транспортни средства от границата и Свиленград ще използват възстановеното ляво платно, а пътуващите в обратна посока ще бъдат отклонявани по път І-8 в участъка от гр. Харманли до гр. Любимец.

Това не стана и бе затворена изцяло за основен ремонт. От двете платна за движение бяха фрезовени 15 см асфалт, а след това се поставиха нови три. Преди последния – износващия се настла текстилна настилка, която трябва да увеличи здравината му.

След това се поставиха и предпазните мрежи около нея по цялата и дължина.

Премиерът Борисов също инспектира

„На 15 август, тази година, ще бъда пак тука и ще видите какво ще направя!“, това бяха едни от първите думи на премиера Бойко Борисов, който в четвъртък 18 март 2010 година направи инспекция на строежа на автомагистрала „Марица“ в участъка от Любимец до Свиленград. В Харманли той бе заедно с трима свои министри – на вътрешните работи – Цветан Цветанов, на икономиката и енергетиката – Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев – от МРРБ.

Според него, този път ще е печатница на пари за България, защото е европейски, свързващ Европа с Азия и е важен транспортен коридор, по който минава голям трафик.

“Вижте какво е правено тук и разберете какво е правено в държавата. 19 години не можем да завършим 30 км  магистрала. „За разлика от предишното правителство, аз не искам да харча плащани от българския бюджет пари. Кандидатстваме по европейска програма, всичко сме задвижи.“
Премиерът, който проверява и други пътища в страната, е на мнение, че стотици милиони са откраднати, други погубени. „В договора за магистралата между Любимец и Свиленград от 1992 г. много интересен текст – инфлационен индекс. Това е индексът на корупцията. Присъства навсякъде, във всички договори, защото чрез инфлацията и в същото време и неработенето само се повишават цените. Актуализират ги и може да си напишеш толкова, колкото си искаш. За сметка на българския данъкоплатец!
Следващия петък ще имам среща с Барозу и цялото ръководство на  ЕНП лобират за нас, защото разведохме гостите да видят какво е състоянието и какви са дупките, не по наша вина, разбира се. Действаме активно по програма „Рехабилитация“ да ни отпуснат милиард, милиард и половина евро. За да можем ударно да рехабилитираме, а не да кърпим. “
Според г-н Борисов това, което виждаме, е изцяло компрометирана дейност. “Ето ви магистрала”, посочи той недовършеното шосе. „Върнете ги пак, ако искате да чакате още 18 години да я направят“, бяха думите му към журналистите на изпровядяк.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 20, 2010 19:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама