Тази година ПОКИ без награди и наградени

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 10, 2010 17:00

Тази година ПОКИ без награди и наградени

След две годишно прекъсване, на тазгодишното издание на ПОКИ, не бяха раздадени награди и не бе дадена статуетка. То се състоя в събота, 2 октомври, а организаторите го обявиха за 25-то – Юбилейно. За разлика от други години, то не се състоя в заведение, а на чешмата в комплекса „Изворът на Белоногата”и бе в рамките на културните тържества „Изворът на Белоногата”.

Един по един на импровизираната сцена излизаха поетите и със своите китари представяха свои нови и популярни песни. Гинчо Павлов, верен на саркастичния си стил към управляващите, тази година бе актуализирал своя песен и с шеги е закачки по повод политиката на сегашното управление на ГЕРБ.
Друг бард – Асен Масларски акомпанира на Михаил Белчев, който изпя две от най-популярните си песни. Втората посвети на адаша си кметът Михаил Лисков, за когото пя на предизборните концерти. След изпълнението кметът лично го прегърна.

Асен, който трябваше да изпълни според регламент три песни, отстъпи последната за други бардове, чиито изяви не бяха включени в предварителната програма. С това тушира напрежението между тях, което се беше развихрило по страниците на Фейсбук.

Свои песни пяха Георги Климов, Иво Георгиев, Бойко Георгиев

Митко Динев, който се известен със своите проЗтотии изпя на плейбек две свои песни, за което си призна в началото.
Китаристът Пламен Ставрев и Гриша Трифонов изпълниха най-популярната песен на харманлиеца – „Лято”. След това виртуозния китарист задоволи претенциите на публиката със две свои популярни песни.

Накрая на сцената излезе и кметът Михаил Лисков за „да изпее и своята песен”, както го подкани Гриша. Харманлийския градоначалник благодари на поетите с дълбок поклон, а след това за тях организира вечеря в пицария „Атлас”.
Тази година частни фирми не се включиха във финансирането на фестивала, а общината бе Генерален спонсор и бардовете не пропуснаха за благодарят за това.

Ако се смята хронологията тази година фестивалът ПОКИ трябва да е 22-ро, а не 25-то – Юбилейно издание, както го нарекоха организаторите Гриша Трифонов и Мария Дамянова е бе повтаряно от Георги Николов. Първата среща на поетите с китара (съкратено ПОКИ) бе през 1986 година в „Дупката”. От тогава до сега, само три години не е имало подобна проява – през 1990, 2008 и 2009 година.
Неспазването на хронологията започна през 2005 когато вместо 19-то поред, организаторите прибавиха към актива му една година и стана 20-то. През следващите две години според тази номерация се проведоха 21, 22.

През 2007 то съвпадна с местните избори. През следващата, изненадващо дойде новината, че тази година за ПОКИ ще бъде нулева. През 2009 също нямаше подобна проява и се прибави още една нула. Организаторите не обявиха причините за това, но стана ясно, че спонсорите намаляват. Тази година ПОКИ също нямаше да се проведе, ако община Харманли не бе направила сериозна финансова инжекция.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 10, 2010 17:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама