Бойко обеща да открие магистрала на 15 август 2010 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2010 10:05

Бойко обеща да открие магистрала на 15 август 2010 г.

“На 15 август тази година ще бъда пак тука и ще видите какво ще направя”, това бяха едни от първите думи на премиерът Бойко Борисов, който в четвъртък направи инспекция на строежа на автомагистрала “Марица” в участъка от Любимец до Свиленград.Той бе тук заедно с трима свои министри – на вътрешните работи Цветан Цветанов, на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев от министерството на регионалното развитие и благоустройството. “Ако реша да излаза преди това в отпуск може и по-рано. Ще видите какво магистрала ще има тук”, повтори премиерът.

Според него този път ще е печатница за пари за България, защото е европейски, който свързва Европа с Азия, защото по този транспортен коридор минава голям трафик.

Г- н Борисов обеща, че в рамките на 4 години мандат ще довърши магистралата и до Капитан Андреево.

“За разлика от предишното правителство аз не искам да харча плащани от българския бюджет пари. Кандидатстваме по европейска програма, всичко сме задвижи”.

Според премиера „Стотици милиони са откраднати, а други прахосани“

Да края на тази година трябва да се проведат и търговете за отделните лотове и за останалите магистрали. Около 220 – 240- милиона евро ще вземем от ЕК, говори сме с хората които отговарят за тях. Министърът ще проведе абсолютно прозрачни търгове за да няма никакви обжалвания бавене във времето. И да 2012 ще отидем до границата”. Това каза премиерът Б. Борисов в четвъртък на негово посещение на автомагистрала Марица. Той пристигна до пътния възел край Свиленград с хеликоптер, след което се разходи с кола по магистралата.

Премиерът, който проверява и други пътища в страната е на мнение, че стотици милиони са откраднати, други погубени. “В договорът за магистралата между Любимец и Свиленград от 1992 година има много интересен текст – инфлационен индекс. Това е индекса на корупция. Присъства навсякъде, защото чрез инфлацията и в същото време и неработенето само се повишават цените. Актуализират ги и може да си напишеш толкова, колкото си искаш. За сметка на българския данъкоплатец”

За тази отсечка били предвидени 96 милиона, а в момента спорели за сумата от 32 или 36 милиона. Вече сме превели аванс, за да могат в мига в който гостите се махнат, не да да започнат да строят. “Стиснали сме си ръцете за датата 15 август. Колкото дни по рано свършите, толкова по рано ще излезна в отпуска”, пошегува се премиерът. .

За участъка от Харманли – Чирпан министър Плевнелиев обясни,че работят . денонощно пет министерства за да ускорят процедурите. Това че държавата. 19 години не може да завършим 30 км магистрала е признак за ниска ефективност Той допълни, че анексите които са подписани миналата година за тези 31 км. не били финансово необезпечени.

Б. Борисов разказа, че от вътрешния министър на Бавария научил, че на всеки пет години магистралите на Германия се преасфалтирали. “Аз му казах че моя асфалт в София е на 30 години не могат да повярват. Следващия петък ще имам среща с Барозу и цялото ръководство на ЕНП лобират за нас, защото разведохме гостите да видят какво е състоянието и какви са дупките не по наша вина разбира се. Действаме актив но програма “Рехабилитация” да ни отпуснат милиард, милиард и половина евро. За да можем ударно да рехабилитираме, а не да кърпим.

За пътя до “Цанкова камък” Б. Борисов каза, че за 21 км са отделили 221 милиона, а

А за магистралата от 31 км са 96. “Как са крали? Добре ли са крали?” попита риторично той. “Аз разбирам 1, 2 3 милиона да има оскъпяване, минават инженери гледат го, одобряват. Разбирам и 5-6% но не може в пъти да ставна по скъпо”.

За скъпото обезщетение на земите под магистралата Р. Плевнелиев каза, че това е едно ограбване на държавата. Ще изместим трасето и няма да позволим да го направят.

Според г-н Борисов това което виждаме е изцяло компрометирана дейност.

Ето ви магистрала, посочи той недовършеното шосе, “върнете ги пак, ако искате да чакате още 18 години да я направят”, бяха последните думи с журналистите на изпровядяк.

За изнесеният в сряда списък с непопулярните антикризисни мерки, от който правителството се разграничи е удар към министър Симеон Дянков и в частност към изпълнителната власт. Това коментира премиерът Бойко Борисов. От първия ми работен ден сме дали 900 милиона лева повече на българските пенсионери за това ли ще ни критикуват? В този бюджет има повече пари за култура, повече за образование.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 20, 2010 10:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама