Тракийски долмен разкрива живота на местните хора в тази край

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2010 10:32

Тракийски долмен разкрива живота на местните хора в тази край

Екип под ръководството на Даниела Агре извършва спасителните разкопки на долмен който се намира местността Мангъра в Сакар планина, близо до връх Вишеград. Според археолозите той е изключително интересен и се среща за пръв път на територията на България. Специфичното при него е, че той е с могилен насип и отгоре, тоест засипан е за разлика от други, които са били натрупвани едва до горната плоча. Самото гробно съоръжение датира от VIII век пр. Хр, а насипа е правен по-късно, през V – IV век преди Христа. При този долмен от натиска на пръста някои от страничните плочи са поддали и са се разкривили навън.

“Долменът е с изключително впечатляваща фасада. От двете му страни има по четири масивни каменни блокове. Както очаквахме пред нея открихме глинени съдове, въртени на грънчарско колело, с голяма вместимост, които са били изхвърляни при почистването на гробното съоръжение. Отстрани се разкриха и бронзови накити – фибула и интересна обеца. Намерихме и железни части от оръжия”, сподели госпожа Агре.

Преди десетина година долменът е бил разкопаван и повреден от иманяри, които с пръста са изхвърлили и бронзова стрела, която учените откриха и датираха от V – IV век преди Христа.

До връх Вишеград, който е по пряка линия разстоянието е около 1.5 км. Там е имало „замък” на знатен тракиец. През 70-те години са правени разкопки и са открити останки от богато погребение и турзис – владетелска резиденция. По-нататък е Мастейра, за който се предполага, че е бил голям тракийски град.

В екипа на Дниела Агре са Деян Дичев, Христо Христов от музея от Елхово. Докторантите Доротея Гюрджийска, и Атанас Атанасов, Елена Николаева, магистър по археология, Михаела Занева и Светослав Йорданов магистър по нумизматика. Помагат ученици от гимназията в Тополовград.

Разкопките продължават.

Долмените са гробни съоръжения, които траките започват да строят през Х век преди Хр. Те са имали дълъг живот, защото в някои са откривани до 14 погребения. Освен това при този период започва и отдаване на почит и грижа за мъртвите. Правени са ритуали, които напомнят нашите помени, в долмена са оставяли съдове с течна храна. След време мястото се е почиствало, старите съдове са били изхвърлян навън и се сменяли с други. Затова археолозите съдят, че се е ползвало през различни периоди.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 22, 2010 10:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама