Правителството развърза кесията за някои общини

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 21, 2020 08:53

Правителството развърза кесията за някои общини

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, Регионален вестник, # 48/932 година XVII, 18 декември 2020 г.- 7 януари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Близо 21 милиона лева за ремонт и изграждане на инфраструктура в някои общини отпусна правителството. Новината първо дойде от пресцентъра на ГЕРБ, в която се съобщаваше, че правителството „Борисов 3“ отпуска милиони за областта.
Въпросните пари бяха гласувани ден след съобщението, на 10 декември, на заседание на Министерски съвет, а Постановлението бе публикувано в бр. 106 на Държавен вестник от 15 декември.
Точната сума за Хасковска област е 20 889 000. От тях за Димитровград се отпускат 2 000 000 лв. за ремонт на общински пътища.
За община Ивайловград са предвидени 1 470 000 лв. за „Изграждане на спортно-развлекателен комплекс в кв. „Лъджа“.
По бюджета на община Любимец ще бъдат преведени 2 586 000 лв. за „Ремонт на ВиК мрежа и сградни отклонения, гр. Любимец“ и „Реконструкция на общински пътища, улична мрежа и съоръжения към тях на територията на община Любимец“.
За Свиленград са предвидени 3 855 400 лв. за „Основен ремонт на бул. „България“, в участъка от площад „14-ти март“ до ул. „Симеон Велики“ и изграждане на прилежащи съоръжения, площадки и паркоустройство, гр. Свиленград“.
По бюджета на община Симеоновград ще се влеят 878 000 лв. за „Реконструкция на мост над река Луда Яна, с. Троян“.
По това постановление за община Харманли ще има допълнително 2 400 000 лв. От тях за „Реконструкция на улици и паркинги на територията на гр. Харманли“ са 1 400 000 лв. Останалата сума от 1 000 000 лв. ще бъде за основен ремонт на централния площад.
За областния град Хасково са предвидени най-много – 7 700 000 лв. С 3 900 000 лв. ще се финансира проект за „Изграждане на парк за спорт и отдих в УПИ I, гр. Хасково – 1-ви етап“ и „Ремонт на улична мрежа и обществени пространствата в община Хасково“ за 3 800 000 лв.
Има пари за община Елхово. С 1 000 000 лв. ще се извърши „Ремонт на уличната мрежа в населените места на община Елхово“.
За община Ямбол са предвидени 7 340 560 лв. за: „Ремонт и реконструкция на улица в участък от бензиностанция „Шел“ до ул. „Атанас Кратунов“ в ж.к. „Златен рог“, гр. Ямбол“ – 2 390 560 лв.; „Ремонт и изграждане на тротоарни настилки в гр. Ямбол“ – 950 000 лв.; „Основен ремонт на спортна зала „Диана“, гр. Ямбол“ – 4 000 000 лв.
За цялата държава по това постановление се одобряват допълнителни трансфери в общ размер 263 993 247 лв.

В Заключителни разпоредби Министерският съвет в § 2. в Постановление №315 на Министерския съвет от 2018 г. (обн., ДВ, бр. 107 от 2018 г.; изм. и доп. бр. 1, 31, 44 и 81 от 2019 г.) за одобряване на допълнителни разходи/трансфери за 2018 г., в чл. 1, ал. 1 т. 124 се изменя така:
„124. по бюджета на община Харманли – 850 000 лв. за: „Ремонт на съществуваща ВиК мрежа и сградни отклонения на улици в гр. Харманли“ – 241 000 лв.; „Доставка на специализирано оборудване и обзавеждане на спортен комплекс „Хеброс“, гр. Харманли – 609 000 лв.“

Неизменният липсващ – Община Тополовград

При разпределянето на всички средства на данъкоплатците, които правителството на ГЕРБ раздава, има един неизменен отсъстващ и това е община Тополовград. Причината е, че не се управлява от хора на Бойко Борисов. Дискриминацията над малката сакарска община продължава вече няколко години.
В края на 2017 година правителството отпусна 6 587 725 лв. на общините в област Хасково. Имаше пари за Харманли, Любимец, Свиленград, Минерални бани, но не и за Тополовград.
През април 2018 г. се разпределиха нови милиони за ремонт на пътища. Средствата бяха по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 и няколко кмета от региона подписаха договори за финансиране от ДФ „Земеделие“.
Печелившите бяха от Харманли, Любимец, Ивайловград, без Тополовград.
През август същата година Министерският съвет отпусна допълнителни милиони за общините по две постановления, а парите бяха за ремонт, възстановяване и изграждане на инфраструктура. Взети са от резерва на държавния бюджет и са разпределени за общини от цяла България.
Получиха средства в Симеоновград, Любимец, Маджарово, Харманли.
През октомври 2020-а други 3.7 милиона лева Министерския съвет раздаде „за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия на област Хасково“. Те бяха за Димитровград, Ивайловград, Стамболово, за на РДГП – Елхово. Тополовград отново липсва.
С Постановление № 348 от 18 декември 2019 г. правителството разпредели други 136 122 488 лв. от хазната за общини от цялата страна. Най-много пари в Хасковска област получи община Димитровград. Имаше средства за Минерални бани, за Ивайловград, за Стамболово, за Маджарово, за Любимец, за Хасково, за Минерални бани, за Симеоновград, но не и за Тополовград.

Има доволни и недоволни

След като новината излезе, повечето кметове я публикуваха във Фейсбук страницата си и благодариха на правителството и на Бойко Борисов. В коментарите под тях доминираха поздравления, ръкопляскания.
Имаше и такива, които не бяха положителни. Хората се питаха дали това са най-важните проблеми за решаване в общините.

“Ивайловград”:
Ето един коментар от групата „Ивайловград“: Държавата тази седмица реши да даде 1 500 000 лева за спортна площадка в Лъджата и много хора се радват. През това време близките ни за най-малкото нещо, свързано със здравето им, пътуват до Хасково – преглед, тест и т.н. Не я разбирам тая държава! Един пенсионер от Мандрица трябва да пропътува 150 км до Хасково за болнична помощ или да смени 3 автобуса до Свиленград, за да си направи тест в лаборатория, а милионите летят по предназначение и всички се радват. Какъв народ сме и народ ли сме се питам? Само за един PCR тест в момента човек трябва да отиде до Хасково и да чака цял ден, освен ако няма много пари, разбира се. И как прави това, ако е от Долно Луково и няма кола?

Kremena Kuneva:
В Харманли са недоволни от водопровода, който непрекъснато се пука и оставя хората без питейна вода. Те се интересуваха защо парите не се дават за неговата подмяна.
Тук имаше и много важно уточнение, което от управляващата партия са пропуснали да отбележат в съобщенията си. То е на Kremena Kuneva:
Съжалявам, че ще го напиша така директно, но не правителството предоставя, а хората с платените си данъци към държавата го правят.
Правителството решава да разпредели парите на хората. Радвам се, че в редиците на ГЕРБ има хора като теб (Мария Киркова б.р.), защото иначе съвсем не виждам как може да се свърши нещо смислено. Но и такъв ПР според мен отдавна повече пречи, отколкото да помага на въпросната партия.
С най-добри чувства и благодарност за всичко, което точно ти, Мария, а не някое правителство прави за града. На правителството хич не му пука за Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 21, 2020 08:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама