След манган, флуориди и уран, с водата от чешмите потече и арсен

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 23, 2020 12:13

След манган, флуориди и уран, с водата от чешмите потече и арсен

Акценти

  • Водата на Симеоновград е обявена за негодна за пиене от преди повече от 10 години.

Свързани публикации

След като от чешмите в региона заедно с питейната вода течеше манган, флуориди и уран, сега в Любимец се появи и арсен.

Новината за това дойде вчера, а от РЗИ веднага забраниха ползването ѝ за питейни нужди. Пробата, отчела отклонение от нормата е взета от чешмите в сградата на ВиК. Арсенът е със съдържание 11,9 µg/l арсен на литър, при разрешени 10  µg/l.

От ВиК – Хасково веднага осигуриха водоноски за населението.

Днес в съобщение от Областна Администрация се казва, че последните проби на арсен във водата на краен потребител в Любимец са отчели съдържание под 4,35 микрограма на литър, което е много под нормата. Това означава, че еднодневната забрана ще бъде премахната. От ВиК – Хасково са информирали всички институции, които имат отношение и могат да помогнат да се установи причината за завишаването“, се казва в съобщението от ОблА.

Наличието на вредни съединения и тежки метали в питейната вода на населените места в този регион не е от вчера.

През април 2017 година се установи, че във водата на Хасково има завишено съдържание на уран. Анализът показал наличие на този радиоактивен метал и алфа активност над нормите в някои тръбни кладенци, използвани водоснабдяване на част областния град.

Правителството веднага отпусна 2 млн. за нови кладенци и въпросът бе решен.

В средата на август 2018 лабораторни анализи откриха високо съдържание на естествен уран в питейна вода на други населени места. Според протоколи на ВиК от 27 юли в зоната на водоснабдяване „Харманли – 2“ съдържанието на уран е 0.043mg/l, а общата алфа активност – 0.572 Bq/l. Засегнати бяха селата Динево, Малки Воден, Бориславци, Харманли, с. Бисер, с. Надежден и с. Остър камък.

По-късно съдържанието на уран влезе в нормите.

През май 2019 година от Регионална здравна инспекция (РЗИ) съобщиха, че завишени стойности на опасни флуориди правят водата в няколко села на Община Харманли негодна и опасна за пиене. Засегнати села, които получават вода от помпената станция „Българин“. Това са населените места Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.
До този момент в тези села ВиК доставя вода с водоноски.

Първенството по некачествена вода води Симеоновград, където тя е обявена за негодна за пиене от преди повече от 10 години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 23, 2020 12:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама