След урана във водата се появиха и флуориди

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2019 14:25

След урана във водата се появиха и флуориди

Завишени стойности на опасни флуориди правят водата в няколко села негодна и опасна за пиене. За това съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ). Те са изпратили писмо до Община Харманли, в което ги уведомяват, че са засегнати села, които получават вода от помпената станция „Българин“. Това са населените места Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.
В предписанието към ВиК се казва, че завишените стойности по химичен показател „Флуориди“ са се появили внезапно и водата от този водоизточник не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди – може.
На тези села ВиК ЕООД – Хасково, има ангажимента да организира осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. То вече е поставило няколко водоноски.
Помпена станция „Българин“ се намира на брега на Марица и черпи вода от реката. Обяснение за това как опасното съединение внезапно се е появило в нея на този етап никой не дава.
По поречието на реката има и други помпени станции, които снабдяват с вода сруги населени места, но до този момент от РЗИ – Хасково, не са сигнализирали, че и тяхната вода е замърсена.

Преди две години се вдигна голяма медийна буря заради завишението на уран в питейната вода на Хасково. Веднага държавата отпусна 2 милиона лева за нови кладенци, макар този радиоактивен материал е в нормални граници.
По-късно прокуратурата излезе със становище, че завишеното съдържание на уран не е опасно, но парите все още се усвояват.
Миналата година се вдигна подобен шум, когато стана ясно, че в някои селища на Харманлиийска община също има завишено съдържание на уран. Такова бе заключението на РЗИ.
Отново започна да намирисва на пари, но след питане в Парламента на депутата инж. Никола Динков министърът на здравеопазването призна, че водата не е опасна за пиене.
РЗИ отмени забраната.

Флуоридите са съединения, които комбинират елемента флуор с друго вещество, обикновено метал. Примерите включват натриев флуорид, калаен флуорид и флуорид монофлуорофосфат (MFF флуорид). Някои флуориди се срещат естествено в почвата, въздуха или водата. Почти всяка вода има някакъв флуорид.
Тези съединение причиняват артрит, увреждат генетичния материал на клетката, в която влизат.
Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2019 14:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама