След урана във водата се появиха и флуориди

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2019 14:25

След урана във водата се появиха и флуориди

Завишени стойности на опасни флуориди правят водата в няколко села негодна и опасна за пиене. За това съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ). Те са изпратили писмо до Община Харманли, в което ги уведомяват, че са засегнати села, които получават вода от помпената станция „Българин“. Това са населените места Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил.
В предписанието към ВиК се казва, че завишените стойности по химичен показател „Флуориди“ са се появили внезапно и водата от този водоизточник не може да се използва за пиене и за приготвяне на храна, но за хигиенни нужди – може.
На тези села ВиК ЕООД – Хасково, има ангажимента да организира осигуряването и доставянето на чиста питейна вода. То вече е поставило няколко водоноски.
Помпена станция „Българин“ се намира на брега на Марица и черпи вода от реката. Обяснение за това как опасното съединение внезапно се е появило в нея на този етап никой не дава.
По поречието на реката има и други помпени станции, които снабдяват с вода сруги населени места, но до този момент от РЗИ – Хасково, не са сигнализирали, че и тяхната вода е замърсена.

Преди две години се вдигна голяма медийна буря заради завишението на уран в питейната вода на Хасково. Веднага държавата отпусна 2 милиона лева за нови кладенци, макар този радиоактивен материал е в нормални граници.
По-късно прокуратурата излезе със становище, че завишеното съдържание на уран не е опасно, но парите все още се усвояват.
Миналата година се вдигна подобен шум, когато стана ясно, че в някои селища на Харманлиийска община също има завишено съдържание на уран. Такова бе заключението на РЗИ.
Отново започна да намирисва на пари, но след питане в Парламента на депутата инж. Никола Динков министърът на здравеопазването призна, че водата не е опасна за пиене.
РЗИ отмени забраната.

Флуоридите са съединения, които комбинират елемента флуор с друго вещество, обикновено метал. Примерите включват натриев флуорид, калаен флуорид и флуорид монофлуорофосфат (MFF флуорид). Някои флуориди се срещат естествено в почвата, въздуха или водата. Почти всяка вода има някакъв флуорид.
Тези съединение причиняват артрит, увреждат генетичния материал на клетката, в която влизат.
Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 17, 2019 14:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.