Отпуснаха милиони за ремонт на пътища

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 07:58

Отпуснаха милиони за ремонт на пътища

Милиони левовe за ремонт на улици и пътища получиха общините. По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 няколко кмета от региона подписаха договори за финансиране от ДФ „Земеделие“.
С близо 2 милиона лева ще бъдат ремонтирани три важни улици в Харманли. През миналата седмица кметът Мария Киркова официално подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с която, ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на улиците „Янко Сакъзов“, „Ал. Стамболийски“ и част от ул. „Христо Ботев“.
Едновременно с това, в тази част от уличната мрежа, ще бъде ремонтирана и подменена старата и амортизирана ВиК мрежа. Необходимите за това средства – 650 000 лева, бяха отпуснати в края на миналата година от държавния бюджет.
Пак по това време харманлийският градоначалник подписа друг договор за 6 милиона лева. С него ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на други пътища. Това са НКV 2211/III – 808 Харманли – Надежден, НКV 1217/II – 76 Българин – Шишманово, НКV 2220/II – 76 Харманли – Доситеево и шосето НКV 1223/I-8 – Харманли – Бисер /участък след разклона за с. Бисер/.
На 26 март кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков подписаха договор за отпускане на финансова помощ по проектно предложение „Реконструкция и рехабилитация на тротоари, бордюри и настилки по улиците „Дамян Груев“, „Богомил“, „Янтра“, „Оборище“, „Ген. Гурко“, „Граф Игнатиев“, „Иван Рилски“ в Община Любимец“.

Така официално стартира изпълнението на проекта, предвиждащ цялостно асфалтиране на посочените 7 улици, поставянето на нови бордюри, плочки, улично осветление и маркировка. Проектът е на стойност 1 909 448 лв. и ще се изпълнява по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020.
На 22 март кметът на община Ивайловград Диана Овчарова подписа договор за финансиране на най-големия инфраструктурен проект в тези община. Държавен фонд „Земедеие“ отпусна субсидия от 4 212 289,39 лв. за подобряването на междуселищната пътна инфраструктура за 6 обекта. На единия ще се прави рехабилитация и реконструкция на пътна и тротоарна настилка, с втория ще се изграждат подземни тръбни мрежи за широколентов интернет.
Предстоят строително-монтажни работи по следните общински пътища:
• HKV2052/III-598, Свирачи – Мандрица – Белополене;
• HKV2042/III-5906, Железино, Гугутка/ – Железино-Пъстрок;
• HKV2039/II-59, Крумовград – п.к. II-59/ – Планинец-Соколенци;
•HKV2061/III-598, Ивайловград – Свирачи/ Ивайловград – кв. “Лъджа” – манастир „Св. Св. Константин и Елена” – Римски мост.

Още три проекта са изготвени в ОбА – Харманли. С тях ще се кандидатства програмата по ИНТЕРРЕГ България – Турция 2014 – 2020.
С 240 000 € се предвижда да се създаде пешеходен маршрут от парк „Димана Данева“ по поречието на река Харманлийска, до защитената местност Дефилето. С тези пари ще се осигурят и съоръжения за обслужване на туризма.
По друг проект, пак по тази програма, е предвидено с 240 000 € да се направи цялостна реставрация, консервация, конструктивно укрепване и експониране на Гърбавия мост.
В третото проектно предложение е предвидено със същата сума да бъде цялостна реновиране на парк „Димана Данева“.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 07:58
Напиши коментар

3 Коментара

 1. Питам? април 4, 22:16

  Някой пътува ли по път Любимец-Йерусалимово-Изворово да види какво е там,особено Йерусалимово-Изворово.

  Отговори на този коментар
 2. Панов април 4, 18:16

  За Тополовград не видях…:)

  Отговори на този коментар
 3. Jivko април 4, 11:51

  Давайте смело, че идват избори.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.