Отпуснаха милиони за ремонт на пътища

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 07:58

Отпуснаха милиони за ремонт на пътища

Милиони левовe за ремонт на улици и пътища получиха общините. По Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 няколко кмета от региона подписаха договори за финансиране от ДФ „Земеделие“.
С близо 2 милиона лева ще бъдат ремонтирани три важни улици в Харманли. През миналата седмица кметът Мария Киркова официално подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с която, ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на улиците „Янко Сакъзов“, „Ал. Стамболийски“ и част от ул. „Христо Ботев“.
Едновременно с това, в тази част от уличната мрежа, ще бъде ремонтирана и подменена старата и амортизирана ВиК мрежа. Необходимите за това средства – 650 000 лева, бяха отпуснати в края на миналата година от държавния бюджет.
Пак по това време харманлийският градоначалник подписа друг договор за 6 милиона лева. С него ще бъде извършена рехабилитация и реконструкция на други пътища. Това са НКV 2211/III – 808 Харманли – Надежден, НКV 1217/II – 76 Българин – Шишманово, НКV 2220/II – 76 Харманли – Доситеево и шосето НКV 1223/I-8 – Харманли – Бисер /участък след разклона за с. Бисер/.
На 26 март кметът на Любимец инж. Анастас Анастасов и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Живко Живков подписаха договор за отпускане на финансова помощ по проектно предложение „Реконструкция и рехабилитация на тротоари, бордюри и настилки по улиците „Дамян Груев“, „Богомил“, „Янтра“, „Оборище“, „Ген. Гурко“, „Граф Игнатиев“, „Иван Рилски“ в Община Любимец“.

Така официално стартира изпълнението на проекта, предвиждащ цялостно асфалтиране на посочените 7 улици, поставянето на нови бордюри, плочки, улично осветление и маркировка. Проектът е на стойност 1 909 448 лв. и ще се изпълнява по подмярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малки по мащаби инфраструктура“ от Програмата за развитие на селските райони – 2014-2020.
На 22 март кметът на община Ивайловград Диана Овчарова подписа договор за финансиране на най-големия инфраструктурен проект в тези община. Държавен фонд „Земедеие“ отпусна субсидия от 4 212 289,39 лв. за подобряването на междуселищната пътна инфраструктура за 6 обекта. На единия ще се прави рехабилитация и реконструкция на пътна и тротоарна настилка, с втория ще се изграждат подземни тръбни мрежи за широколентов интернет.
Предстоят строително-монтажни работи по следните общински пътища:
• HKV2052/III-598, Свирачи – Мандрица – Белополене;
• HKV2042/III-5906, Железино, Гугутка/ – Железино-Пъстрок;
• HKV2039/II-59, Крумовград – п.к. II-59/ – Планинец-Соколенци;
•HKV2061/III-598, Ивайловград – Свирачи/ Ивайловград – кв. “Лъджа” – манастир „Св. Св. Константин и Елена” – Римски мост.

Още три проекта са изготвени в ОбА – Харманли. С тях ще се кандидатства програмата по ИНТЕРРЕГ България – Турция 2014 – 2020.
С 240 000 € се предвижда да се създаде пешеходен маршрут от парк „Димана Данева“ по поречието на река Харманлийска, до защитената местност Дефилето. С тези пари ще се осигурят и съоръжения за обслужване на туризма.
По друг проект, пак по тази програма, е предвидено с 240 000 € да се направи цялостна реставрация, консервация, конструктивно укрепване и експониране на Гърбавия мост.
В третото проектно предложение е предвидено със същата сума да бъде цялостна реновиране на парк „Димана Данева“.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 4, 2018 07:58
Напиши коментар

3 коментара

 1. Питам? април 4, 22:16

  Някой пътува ли по път Любимец-Йерусалимово-Изворово да види какво е там,особено Йерусалимово-Изворово.

  Отговори на този коментар
 2. Панов април 4, 18:16

  За Тополовград не видях…:)

  Отговори на този коментар
 3. Jivko април 4, 11:51

  Давайте смело, че идват избори.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.