Пътят Тополовград – Стара Загора – три петилетки каране по мъките

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 18, 2020 08:56

Пътят Тополовград – Стара Загора – три петилетки каране по мъките

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Пътят Тополовград – Стара Загора повече от 15 години е в лошо състояние, а през последните години е непроходим. Това е изключително важна артерия, която свързва граничната община с големия град и комплекса „Марица Изток“, където работят хиляди хора.
Три петилетки местите хора и управа се оплакват, молят, протестират, пишат писма, заканват се, жалват се до София, за да им решат проблема, но ефект от тези действия няма. Вместо това получават само обещания. Както казва дългогодишният съветник Красимир Иванов: „Сменил съм три правителства, но никое не направи каквото трябва.“
Първите обещания за ремонт бяха дадени през 2007 година. Тогава в Тополовград се състоя среща за подобряване инфраструктурата на този регион. Тя бе инициирана от президента Георги Първанов. Той покани на среща в ОбА – Тополовград кметове на общини от региона, граничещи с Турция и Гърция. На нея бе министър Асен Гагаузов и негов екип от МРРБ. Събралите се кметове един след друг описаха нерадостната ситуация с пътната мрежа в техните общини.
Веселин Георгиев от Фонд ,,Републиканска пътна инфраструктура” обясни кои пътища ще се ремонтират праз тази година и плановете на неговата институция в средносрочен план. Съобщи, че ОП предвижда 512 милиона лева за рехабилитация и ремонт на пътища от втори и трети клас и 125 милиона лева за възстановяване на общински пътища.
В края на събирането Георги Първанов заключи, че срещата е много полезна и би желал подобни да се правят по-често.

През следващите пет
години други нямаше, а ремонт на този път не бе направен.

Тополовградчани търпяха пет години да бъдат лъгани и на 22 април 2012 г. се състоя първият протест заради нетърпимото състояние на пътя за Полски градец – Стара Загора. Протестиращите затвориха макар и за малко шосето.
Преди да се стигне до него инициаторите изпратиха отворено писмо с над 500 подписа до министъра на МРРБ, Областната управа, Областното пътно управление, Парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство, с надежда да се обърне внимание на този много важен за жителите на тополовградската община въпрос.
Тревогата си изрази и кметът на общината Божин Божинов, който информира, че частните превозвачи отказват да пътуват по този път. Министър Лиляна Павлова е уверила Божинов, че проблемът ще се разгледа приоритетно. „Протестът ни е мирен и засега това е първата стъпка на Инициативния комитет. Искаме да се разбере, че и тук живеят хора. Тежко болни умират, пътувайки в линейките”, каза кметът.
Апелът бе чут и в края на същата година бяха отпуснати над 4 млн. лв. за ремонт на Πът ІІІ-559 – Πoлcĸи гpaдeц – Toпoлoвгpaд – c. Уcтpeм. Спечелилата обществената поръчка „Консорциум – юг“ ги уведомила, че до края на 2012 г. ще приключи обекта, но въпреки това ремонт не бе направен. След края на годината парите не бяха усвоени и бяха върнати на държавата.
Това провокира съветникът Красимир Иванов през следващата, 2013 година, да предложи пътят за Стара Загора да се закрие. „Досега навсякъде откриват пътища, а ние да предложим този път да го няма, щом като не го ремонтират“, каза той на сесия на ОбС.
През 2014 г. на протест над 500 души от община Тополовград блокираха пътя за Стара Загора. Те поискаха правителството незабавно да започне спешен ремонт на пътя Тополовград – Стара Загора.

Обещание даде и заместник – министър Николай Нанков от Хасково.

Ефект – никакъв.

През януари 2016 г. на въпрос на народния представител Борислав Иглев до министъра на МРРБ Лиляна Павлова стана ясно, че средствата за рехабилитация на пътища за целия програмен период на ОП „Региони в растеж“ щели да стигнат за първите 15 – 20 приоритетни проекта. Третокласният път Полски градец – Тополовград – Устрем, който е с дължина 23 км, трябва да почака, тъй като е назад в списъка.

Предизборно  обещание

Приоритети за ГЕРБ – Тополовград, са пътят за Стара Загора и санирането. Това бе съобщението предизборно през март 2017-та. Каза го водачът на листата Делян Добрев.

Ремонт не се състоя.

Същата есен, на 18 октомври 2017 г., тополовградчани отново поставиха въпроса пред депутата Никола Динков за ремонта на пътя за Стара Загора. Той го постави в Парламента, но дотук.
Кметът Божин Божинов с писмо от 24 януари 2018 г. за пореден път сигнализира МРРБ, АПИ, Областно пътно управление за крайно тежкото предаварийно състояние на път III- 559 „Светлина – Тополовград, разклон за с. Устрем“. В него той информира, че критичното състояние на пътя създава сериозно социално напрежение сред населението, произтичащо от лошото състояние на пътя. И става все по-трудно то да бъде овладяно. Най-силно е сред фирмите превозвачи, на които се налага по няколко пъти на ден да преминават по разрушения път. Назрява напрежение, които може да достигне до гражданско неподчинение.
От тогава досега не се случи нищо, а последното обещание е, че, след като приключи поредната обществена поръчка, обявена през това лято, ще има избран изпълнител, който да прокара нов път сред това,  което е останало от стария.

Последно въпросът бе поставен от народните представители Никола Динков и Виолета Желева от 13 ноември пред министъра на МРРБ, Петя Аврамова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 18, 2020 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама