Протест срещу лошия път за Стара Загора

Тонка Славкова
От Тонка Славкова април 22, 2012 20:01

Протест срещу лошия път за Стара Загора

Акценти

  • Вестник "Сакарско ехо", #16(1328) година LXXVII, 27 април - 3 май 2012 г., 0,50 лв.

Свързани публикации

Протест заради нетърпимото състояние на пътя за Полски градец организираха тополовградчани. В неделя, 22 април, те се бяха събрали на няколко километра извън града. С плакати, знамена и скандирания: „Искаме път!“, присъстващите изразиха недоволството си от това, че пътуването към Стара Загора е вече почти невъзможно. Те бяха поканили екип на БТВ, чийто репортаж беше излъчен вечерта, но хората останаха разочаровани от него. Протестът се организира от 10-тчленен Инициативен комитет, с председател Янко Динчев от село Хлябово.
Преди да се стигне до него инициаторите са изпратили отворено писмо и подписка с над 500 подписа до министъра на регионалното развитие и благоустройството, областната управа, областното пътно управление, парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство, с надежда да се обърне внимание на този много важен за жителите на тополовградската община въпрос.

Пред телевизионната камера бизнесмени, търговци, представители на транспортни фирми, общински съветници, граждани споделиха тревогата, че пътят е в крайно лошо състояние от много години. Големите ями са препятствие за пътуващите граждани, за работещите в Националния обект ”Марица – изток”, за автомобилите на строителни и търговски фирми. Налагат се непрекъснати ремонти, а пътуването се удължава с часове.
Тревогата си изрази кметът на общината Божин Божинов, който информира, че частните превозвачи отказват да пътуват по този път. Уведомени са всички инстанции, проведени са срещи, разговаряно е с областния управител Ирена Узунова. Министър Лиляна Павлова е уверила Божинов, че проблемът ще се разгледа приоритетно. „Протестът ни е мирен и засега това е първата стъпка на Инициативния комитет.” Искаме да се разбере, че и тук живеят хора. Тежко болни умират пътувайки в линейките – каза кметът.” Общинският съветник Красимир Костов заяви, че общината внася в държавната хазна 350 хиляди лева във вид на винетки, от които би трябвало да се заделят незабавно 100-200 хиляди за ремонт на пътя.
По-категоричен беше съветникът Наско Стоянов, който каза, че гражданите търпеливо чакат разрешаването на пътните неволи вече седем години и е време, ако не се обърне внимание, да се премине към по-крайни мерки. „Склонни сме да затворим община Тополовград, която е възлова за транспорта – от тук се преминава за митниците Лесово и Свиленград, за морето, а идва туристически сезон”, каза той.
Частни превозвачи заявиха, че са склонни да спрат пътуванията.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова април 22, 2012 20:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама