Президент и министри обещаха пари за ремонт на пътища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 7, 2007 21:06

Президент и министри обещаха пари за ремонт на пътища

Пари ще има за ремонт на стари, но не и за строеж на нови пътища. Това стана ясно от среща на президента Георги Първанов с кметове на Общини от региона, граничещи с Турция и Гърция. На нея бе министър Асен Гагаузов и негов екип от МРРБ.

Веселин Георгиев от Фонд ,,Републиканска пътна инфраструктура” обясни кои пътища ще се ремонтират праз тази година и плановете на неговата институция в средносрочен план.

От МРРБ информираха, че до края на април ще стартира, Оперативната програма „Регионално развитие” с бюджет от 32 милиарда 132 милиона лева

Първите покани за кандидатстване в проекти ще бъдат в направленията: социална инфраструктура и пътища. Нови пътища обаче няма да се изграждат, подчерта Асен Гагаузов. Оперативната програма предвижда 512 милиона лева за рехабилитация и ремонт на пътища от втори и трети клас и 125 милиона лева за възстановяване на общински пътища.

Кметът Михаил Лисков за пореден път постави пред Главнокомандващия на Р България и президент на страната Георги Първанов въпроса с военните имоти и за пореден път не получи удовлетворителен отговор.

Срещата с местните градоначалници, състояла се в залата на ОбА бе по-скоро протоколна отколкото с практическа насоченост и от нея не излезе никаква новина. Георги Стоев, секретар в МРРБ представи Оперативна програма за регионално развитие (ОПРР), която вече е публикувана в сайта на министерството. Само на слайтовете на мултимедийния екран при представянето й за фон бяха представени кадри от тополовградския край, домакина на мероприятието. Според него тази програма ,,като локомотив трябва да изтегли икономиката на брега”.

От МРРБ информираха, че до края на април тя ще стартира с бюджет от 3 милиарда 132 милиона лева. Първите покани за кандидатстване в проекти ще бъдат в направленията социална инфраструктура и пътища. Нови пътища обаче няма да се изграждат, подчерта Асен Гагаузов. ОП предвижда 512 милиона лева за рехабилитация и ремонт на пътища от втори и трети клас и 125 милиона лева за възстановяване на общински пътища.
По съдържателно и с наистина с практическа насоченост бя изказването на Веселин Георгиев от Фонд ,,Републиканска пътна инфраструктура” който обясни кои пътища в този регион ще се ремонтират през тази година и плановете на неговата институция в средносрочен план.
През втората част на срещата кметове един след друг описаха нерадостната ситуация с пътната мрежа в техните общини.

Кметът на Болярово поиска след като през тяхната община ще минава тръбопровода Бургас – Александрополис там да се изгради нагнатателна станция. Министър А. Гагаузов отговори, че още до такиво подробности не се е стигнало в преговорите. Той на няколко пъти прикани местните градоначалници да отделят пари от техния бюджет и да правят праграми с които да кандидатстват за финансиране. Парите вложени в проекти се връщат 20 – 30 пъти, бе неговото заключение

В края на събирането Георги Първанов заключи, че срещата е мнаго полезна и би желал подобни да се правят по-често

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 7, 2007 21:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама