С нов закон увеличават още цената на водата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 17, 2020 08:23

С нов закон увеличават още цената на водата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 43/927, година XVII, 13 - 19 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Предстои още поскъпване на водата за пиене, след приемането на нов Закон за ВиК.
Той бе публикуван за обществено обсъждане на 26 октомври със срок за представяне на становища 25 ноември 2020 г.
В него има застъпени нови моменти, които ще доведат до увеличение на разходите при доставката на вода до потребителите, а те ще трябва да се поемат от последните.
В закона е записано, че ще има такса „сградна инсталация“ (както при парното) за достъп до ВиК-услуга. Тя ще е за жилищни сгради, където има повече от един портебител.
Това ще е единият от компонентите в цената според чл. 82, ал. 1 от ЗВИК.
Индивидуалните партиди на жилищата ще останат и водомерите ще се отчитат както и досега, но търговският уред за мерене ще е общият водомер. Разликата между неговите показания и сбора от показанията на индивидуалните водомери ще се начислява пропорционално на отделните партиди.
Вторият компонент ще бъде използването на количество от услугата. Така всеки български гражданин, независимо дали ползва или не ползва вода, ще плаща всеки месец цена за достъп. Като се им предвид, че стотици населени места през лятото нямат вода, те ще бъдат принудени да плащат тази такса.

Още в началото на годината министър Николай Нанков заяви, че “поскъпването на водата като цяло е неизбежно в годините напред, тъй като отрасълът има нужда от гигантски инвестиции, от порядъка на 12 млрд. лв. Какъвто и да е източникът на тези пари, това ще доведе до повишение на цените”, каза той.
В закона е предвидено ВиК дружествата да получават под формата на дотация средствата, необходими за компенсиране на количества вода, които ще отпускат на социално слаби.
Лошото състояние на инфраструктурата също така е важна и е една от причините за увеличение цената на водата.
Другата е несъвършеният начин за отчитане на консумацията на вода, което предполага масови кражби. Несъбраните вземания на ВиК дружествата са над 120 млн. лв., като 81 млн. лв. от тях са от битови абонати.

В новия закон се предвиждат индивидуални договори за промишлените потребители, а за битовите – няма.

Има договори за Общи условия, но ВиК-дружествата не са длъжни да ги обявяват на сайтовете си и те могат да бъдат тайни. Не е ясно дали в тези Общи условия ще има изискване за качеството на водата, защото в Закона няма предвиден механизъм, ако водата е с лошо качество, да е на по-ниска цена или ако няма вода, да не се плаща такса достъп.
Друга промяна, предвидена в проектозакона, е създаване на Комисия за регулиране на ВиК-услугите от трима души, избирани от Народното събрание. Така на практика колко ще струва водата ще се решава от двама души (колкото е мнозинството в Комисията), което е крайно неприемливо.

Проектът за Закона за ВиК представлява грубо посегателство срещу правата на потребителите, защото предвижда съдия изпълнители и колектори да събират вземанията от гражданите с просрочени сметки и съответно спиране на достъпа им до вода.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 17, 2020 08:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама