Над 80 спецполицаи залавят бивш легионер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 13:17

Над 80 спецполицаи залавят бивш легионер

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #8/88, 23 февруари - 1 март 2018

Свързани публикации

Над 80 полицаи 24 часа обезвреждаха сам в къщата си бивш легионер, живеещ в село Орешник. В понеделник и вторник барети, сапьори и жандармерия бяха обсадили барикадиралия се в къщата си на село Иван Пачелиев, известен като Демона. На помощ им се притекоха тежко въоръжени елитни командоси от спецотряда „Кобра“, както и десетки жандармеристи с над 10 бронирани машини.
Операцията завърши успешно и без жертви. Към 18:00 часа във вторник след като мъжът е напуснал къщата, е обграден и заловен в малка уличка около общинската чешма. Когато са го арестували, е оказал силна съпротива, съобщиха от полицията.
По първоначална информация от полицията, мащабната полицейска акция е започнала, след като Иван е открил стрелба по служители на реда, които го потърсили за справка по преписка срещу него в Софийската районна прокуратура. Мъжът отказал да излезе, заключил се и започнал да отправя заплахи, след което и стрелял. Веднага било решено да бъдат извикани жандармеристи, барети и отрядът „Кобра“. Психолозите на МВР му изготвили профил, разказа директорът на полицията в Хасково Ангел Цанков. Описа го като „въоръжен и опасен, човек, който застрашаваше живота на колегите при евентуално задържане. Опасенията се засилвали и от факта, че 35-годишният мъж е участвал във Френския чуждестранен легион. Притежавал законно три оръжия.

Някои в селото са учудени от действията на Иван. Негови съседи споделят, че след смъртта на родителите си, той живеел сам. Често упражнявал стрелба в двора на къщата, но не е имал конфликти с никого. Други казват, че е импулсивен и избухлив, трети – като саможив, но неагресивен. Той често стрелял във въздуха от двора си. „Излиза в двора, стреля няколко пъти във въздуха и дотам, така са ми се оплаквали хората, информирали сме полицията, но дотам“, разказа пред Нова тв кметът на селото.
„Оръжието е ревизирано, съставени са му актове, но съгласно закона не е достатъчно да му бъде отнето“, обясни шефът на полицията в Хасково.
При ареста си той подметнал, че в имота му ги чакат „изненади“, като говорел на френски и руски и се държал неадекватно, предаде bTV. От МВР се усъмнили, че имотът може да е миниран. Затова в сряда арестуваният, който прекара нощта в ареста в Харманли, на другия ден с белезници на ръцете и краката, бе конвоиран от осмина въоръжени маскирани барети с няколко бронирани машини до имота за следствен експеримент. Освен това бяха изпратени и сапьори, които да проверят всичко наоколо. Евакуирани бяха и всички негови съседи.

МВР и прокуратурата във вторник обещаваха, че ще бъдат изнесени подробности от огледите в дома на Иван Пачелиев в село Орешник, но това не се случи. В сряда претърсиха къщата му за взривни материали или оръжие. За намерени такива от полицията не съобщиха.

„Установено е, че той изключително добре борави с огнестрелно оръжие. Бил е обучен във Френския легион, а може би и от български институции”, се застраховаха униформените.
След първоначалната информация, че бившият легионер се е барикадирал и стрелял по полицаи, дойде втора, че е възпроизвел изстрели с огнестрелно оръжие, а след това, че е възпроизвел изстрел.
Мнозинството от хората в селото същия ден изобщо не разбраха за какво става дума и за какво е това голямо струпване на полиция и жандармерия във и около Орешник.
Мащабната операция, която се следеше от всички медии непрекъснато вече е на път да приключи, като на Иван Пачелиев ще бъде повдигнато обвинение за възпрепятстване на органите на реда заради оказаната съпротива, съобщи ръководителят на Районната прокуратура в Тополовград Неда Михалева.
Случаят с Дюмона много напомня друг, който стана през декември 2003 г. Тогава близо 70 спецполицаи обстрелваха с гранатомет Тодор Димов – Чакъра, барикадиран във вилата си край Харманли. Той загина при операцията, започнала след стрелба от негова страна по полицаите. Пловдивски военни магистрати постановиха, че Чакъра стрелял по униформените, минирал подстъпите към вилата си и накрая се самовзривил с граната, за което служителите на МВР нямали вина.
Европейският съд за правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) от 6 ноември 2012 година констатира, че държавата България е нарушила правото на живот на Тодоров, тъй като при полицейската акция за задържането му е използвана несъразмерна сила. Решението задължи България да плати на роднините на загиналия общо 50 000 евро и близо 4700 евро за разноски по процеса.

Бързо производство е образувано в РУ Харманли. То е срещу мъж, стрелял във въздуха с газов пистолет в нетрезво състояние. Той е задържан, а оръжието е иззето, защото не е регистрирано в полицейското управление.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 13:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама