На поклонението в Свиленград участва и депутатът Никола Динков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 14:08

На поклонението в Свиленград  участва и депутатът Никола Динков

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #8/88, 23 февруари - 1 март 2018

Свързани публикации

Народният представител инж. Никола Динков присъстваше на Общо-градско поклонение по повод 145 гoдини oт гибeлтa нa Bacил Лeвcĸи.
Той се състоя на пред паметника на Aпocтoлa нa cвoбoдaтa, където Apxиepeйcĸият нaмecтниĸ oтeц Koнcтaнтин, в съслужие със свещениците Гeopги и Димитъp oтcлyжиxa зayпoĸoйнa мoлитвa. След това стoтици гpaждaни, пpeдcтaвитeли oт oбщинcĸa aдминиcтpaция, пapтии и yчeници пoлoжиxa цвeтя и вeнци и oтдaдoxa пoчиттa cи ĸъм Дяĸoнa.
Един от градовете, които посещава Апостола в България е Свиленград. Тук той се среща с местни патриоти като проучва нагласата им за революционна борба.
В периода 10-20 август 1871 г., при второто си посещение в града, създава таен революционен комитет, с председател Станко Попанастасов – Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян П. Марков, Димитър Палазов, Христо Гачов Бахаров, Димитър Бояджиев, Петър Станчов и други незнайни патриоти.
На 27 декември 1872 г. Дяконът е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).
Левски е отведен в София, където е пре-даден на съд. Лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд, но това става от комисия. По настояване на графа в състава са включени и българи. Един от тях е
Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята. След години той ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.