На поклонението в Свиленград участва и депутатът Никола Динков

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 14:08

На поклонението в Свиленград  участва и депутатът Никола Динков

Народният представител инж. Никола Динков присъстваше на Общо-градско поклонение по повод 145 гoдини oт гибeлтa нa Bacил Лeвcĸи.
Той се състоя на пред паметника на Aпocтoлa нa cвoбoдaтa, където Apxиepeйcĸият нaмecтниĸ oтeц Koнcтaнтин, в съслужие със свещениците Гeopги и Димитъp oтcлyжиxa зayпoĸoйнa мoлитвa. След това стoтици гpaждaни, пpeдcтaвитeли oт oбщинcĸa aдминиcтpaция, пapтии и yчeници пoлoжиxa цвeтя и вeнци и oтдaдoxa пoчиттa cи ĸъм Дяĸoнa.
Един от градовете, които посещава Апостола в България е Свиленград. Тук той се среща с местни патриоти като проучва нагласата им за революционна борба.
В периода 10-20 август 1871 г., при второто си посещение в града, създава таен революционен комитет, с председател Станко Попанастасов – Разбойников и членове Димитър Новаков, Стоян П. Марков, Димитър Палазов, Христо Гачов Бахаров, Димитър Бояджиев, Петър Станчов и други незнайни патриоти.
На 27 декември 1872 г. Дяконът е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч).
Левски е отведен в София, където е пре-даден на съд. Лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд, но това става от комисия. По настояване на графа в състава са включени и българи. Един от тях е
Хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович, член на държавния съвет към империята. След години той ще заяви: „ Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 23, 2018 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама