Замърсяванията от „Брикел“ (обновява се)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:22

Замърсяванията от „Брикел“ (обновява се)

↵  27 февруари 2023 г.

Централите „Бобов дол“ и „Брикел“ са спестили между 26 и 32 млн. евро от по-малкото отчетени въглеродни квоти към онзи момент. В понеделник, 27 февруари ГДБОП и ДАНС влязоха в офиси на ТЕЦ и топлофикации в 11 града в България. Зад разследването стои Европейската прокуратура. от там съобщиха, че разследват в България злоупотреба с търговията на емисии парникови газове.

↵  23 януари 2023 г.

Хубавата новина – „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград на Ковачки спря работа от 23 януари, след като тя беше подновена от 9 януари след ремонт. Явно не е бил достатъчен, тъй като граждани пускаха сигнали за пушек от големия комин, което е забранено от комплексното разрешително. Нормите трябва да се спазват. За известно време въздухът в града ще бъде по-чист. (Владислав Панев)

↵  15 януари 2023 г.

Въглищните централи са причинили €11.8 млрд. здравни разходи за 5 г. Такива са част от констатациите в изследване на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (Center for Research on Energy and Clean Air, CREA), направено по поръчка на „Грийнпийс“ – България.

↵  26 октомври 2022 г.

На ТЕЦ „Брикел“ са наложени 16 наказателни постановления за замърсяване на въздуха.

В резултат на осъществения засилен контрол от страна на РИОСВ-Стара Загора съвместно с експерти от други регионални инспекции за изпълнението на условията в комплексните разрешителни на топлоелектрическите централи са наложени 16 наказателни постановления (НП) на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, едно на „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД и едно на „Ей И Ес 3С – Марица Изток 1“ ЕООД.

25 октомври 2022 г.

ТЕЦ “Брикел край Гълъбово е спряла да работи в началото на седмицата, съобщи регионалната екоинспекция в Стара Загора. Това се е случило в деня, в който властите са започнали проверка свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки централа.

Проверката е започнала след авария в ТЕЦ “Брикел” в събота, 22 октомври, . Тогава жители на Гълъбово публикуваха снимки и видеоклипове, които показват как от централата се издига гъст черен пушек. След това Министерството на околната среда и водите съобщи, че е имало авария в един от енергийните котли на централата.

22 октомври 2022 г.

Гъсти черни пушеци се извиха над „Брикел“ в късния следобед на 22 октомври, събота. Те бяха обхванали целия покрив на Централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. След сигнали на граждани до РИОСВ – Стара Загора, още вечерта от там публикуваха съобщение. В него бе отбелязано, че е „получена информация от дружеството, че около 17:00 ч. е възникнала авария на енергиен котел 2. Работата му е преустановена. Последващо разпалване на енергиен котел 3, започнало в 19:30 ч.

17 октомври 2022 г.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева настоя спешно да се предприемат превантивни и текущи действия при неблагоприятни данни от системата за ранно предупреждение, за да се предотврати и намали замърсяването на атмосферния въздух по показател серен диоксид. Срещата с представители на четирите горивни инсталации в енергийния комплекс „Марица Изток” се проведе в понеделник, 17 октомври.

15, 16 октомври 2022 г.

През почивните дни 15 и 16 октомври са регистрираните  превишения на серен диоксид – данните са от Автоматичната измервателна станция „Гълъбово“.

10 октомври 2022 г.

РИОСВ – Стара Загора извърши извънредни проверки на топлоелектрическите централи в енергийния комплекс „Марица Изток”. Установени са редица нарушения от работата на горивната инсталация ТЕЦ „Брикел“ ЕАД, основно свързани с наличие на неорганизирани емисии от сградата на котелното на оператора,

18 септември 2022 г.

Срещу протестиращите от замърсяването на ТЕЦ “Брикел” – Гълъбово, бе изкаран персоналът на предприятието и този на тецовете от Димитровград и Бобовдол. Във вторник, 13 септември следобед, те бяха докарани с 30-годишни автобуси пред централата и носеха плакати в защита на работата си.
Протестната акция бе организирана от гражданите на Гълъбово и околните селища, които от години дишат 24 часа в денонощието вредните емисии, изпускани от централата.
Те искаха предприятието да се модернизира, ако не – да се ликвидира и да спре да трови хората наоколо.

10 септември 2022 г

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора е издала предписания на ТЕЦ „Брикел” ЕАД, да отстрани съхраняваните горива в топлоцентралата, които не са разрешени според действащото Комплексно разрешително. Те са поставили срок за това и той е 25 септември. До 30 октомври трябва да почистят и биомасата, съхранявана на площадката на брикетна фабрика.

20 юли 2022 г.

Близо 15 пъти над нормата е бил серния диоксид, изпускан от ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, въпреки че той работи на 20% от мощността си. Това е било констатирано вчера от най-близката мобилната станция за измерване на атмосферния въздух. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти.

16 юли 2020 г.

„Брикел“ ЕАД продължава да работи отвъд експлоатационния си живот и превърнала в нарицателно за замърсяване на въздуха и околната среда. Това твърдят от „Грийнпийс“ – България в свой материал, изпратен до медиите.

15 юли 2019 г.

Близо 20 часа бяха необходими на държавните еколози да реагират на прашната буря, обхванала района около тецовете и Гълъбово. Тя възникна на 9 юли след 18:00 часа и продължи около 30 минути. Веднага във Фейсбук бяха качени снимки, от които се виждаше голям прашен облак, затъмнил хоризонта. Хората започнаха да коментират и да изказват възмущението си от бездействието на РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите).

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама