Прахоляк от въглища затвори очите на РИОСВ

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 07:30

Прахоляк от въглища затвори очите на РИОСВ

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #26/155, 12 – 18 юни 2019 г.

Близо 20 часа бяха необходими на държавните еколози да реагират на прашната буря, обхванала района около тецовете и Гълъбово. Тя възникна на 9 юли след 18:00 часа и продължи около 30 минути. Веднага във Фейсбук бяха качени снимки, от които се виждаше голям прашен облак, затъмнил хоризонта. Хората започнаха да коментират и да изказват възмущението си от бездействието на РИОСВ (Регионалната инспекция по околната среда и водите).
Едва на другия ден, 10 юли в 12:30 часа, от тази институция пуснаха съобщение, в което се казва: “Данните от пункта за контрол на качеството на въздуха, който е в централната част на града, не показват превишения на средночасовите норми по контролираните показатели от 19,00 часа снощи до обедните часове 10 юли“.
По това време от Община Гълъбово заявиха, че не са получавали официално писмо от РИОСВ за запрашаване.
След като критиките и обидните квалификации към РИОСВ и други държавни институции се увеличиха, държавните инспектори излязоха с друго съобщение. В него се казва, че соченото като замърсител „Черно езеро“ е проверено и при него всичко е ОК , а „регистрираното във вчерашния ден запрашаване е в резултат на неорганизирани емисии от депото.“ На 11 юни сутринта по NOVA Христо Христозов от ТЕЦ „Брикел“ обясни, че прахолякът се е вдигнал от пътищата, водещи до него. „При такъв силен порив на вятъра, който се получи, в рамките на 10-15 минути няма как да се реагира. Това са форсмафажорни обстоятелства. В момента сме предприели допълнителни мерки с повече водоноски, повече пожарни коли, за да оросяваме и мокрим пътищата. Това е първият случай за тази година на такова запрашаване.”
Минчо Минчев от РИОСВ – Ст. Загора, каза, че санкции към „Брикел“, собственик на депото, ще има, след като излезнат лабораторните анализи на пробите. Неясен остава въпросът за кои проби става въпрос, след като от тази институция идваха съобщения, че не са регистрирали запрашаване извън нормите.

Снимка: „Видимо и невидимо – школата на живота“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 07:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама