В Черепово отбелязаха празника на църквата “Света Неделя”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 08:15

В Черепово отбелязаха   празника на църквата “Света Неделя”

Родовата среща в село Черепово тази година бе под мотото „Да възстановим и съхраним за бъдещите поколения нашата църква “Света Неделя“.
Събитието се състоя ден преди празника на светицата, на 6 юли, и на него бяха дошли много гости, които имат връзка със сакарското село. Те бяха от Харманли, от Стара Загора и от други населени места на страната.
След като отец Николай Динев отслужи водосвет в храма, освети и курбана, подготвен за празненството. То започна с призив на кмета Нели Манева, която предложи с едноминутно мълчание да се почете паметта на първата дарителка на църквата, д-р Росица Шишкова.
Тя изчете имената и на другите дарители, озовали се при възстановяване на църквата и оградата около нея, а имената им бяха посрещнати с ръкопляскания от събралите се.
За доброто прекарване на жителите на селото и техните роднини и познати се грижеше оркестър с певица. Горещият летен ден не попречи на най-нетърпеливите да се хванат на хорото още от обяд.
Каменната църква в селото Черепово е построена за 4 години от 1874 г. до 1878 година.
Първоначално в притвора на “Св Неделя” е открито и килийно училище, а през 1882 г. в съседство е построена и училищна сграда.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.