В Черепово отбелязаха празника на църквата “Света Неделя”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 08:15

В Черепово отбелязаха   празника на църквата “Света Неделя”

Родовата среща в село Черепово тази година бе под мотото „Да възстановим и съхраним за бъдещите поколения нашата църква “Света Неделя“.
Събитието се състоя ден преди празника на светицата, на 6 юли, и на него бяха дошли много гости, които имат връзка със сакарското село. Те бяха от Харманли, от Стара Загора и от други населени места на страната.
След като отец Николай Динев отслужи водосвет в храма, освети и курбана, подготвен за празненството. То започна с призив на кмета Нели Манева, която предложи с едноминутно мълчание да се почете паметта на първата дарителка на църквата, д-р Росица Шишкова.
Тя изчете имената и на другите дарители, озовали се при възстановяване на църквата и оградата около нея, а имената им бяха посрещнати с ръкопляскания от събралите се.
За доброто прекарване на жителите на селото и техните роднини и познати се грижеше оркестър с певица. Горещият летен ден не попречи на най-нетърпеливите да се хванат на хорото още от обяд.
Каменната църква в селото Черепово е построена за 4 години от 1874 г. до 1878 година.
Първоначално в притвора на “Св Неделя” е открито и килийно училище, а през 1882 г. в съседство е построена и училищна сграда.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 15, 2019 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама