Черни пушеци над „Брикел“, според РИОСВ нямало замърсяване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 24, 2022 16:45

Черни пушеци над „Брикел“, според РИОСВ нямало замърсяване

Акценти

  • Централните медии отново се направиха на глухи и слепи

Свързани публикации

Гъсти черни пушеци се извиха над „Брикел“ в късния следобед на 22 октомври, събота. Те бяха обхванали целия покрив на Централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. След сигнали на граждани до РИОСВ – Стара Загора, още вечерта от там публикуваха съобщение. В него бе отбелязано, че е „получена информация от дружеството, че около 17:00 ч. е възникнала авария на енергиен котел 2. Работата му е преустановена. Последващо разпалване на енергиен котел 3, започнало в 19:30 ч.
Не са отчетени превишения на емисии в атмосферния въздух от автоматичната измервателна станция – Гълъбово по никои от наблюдаваните показатели.“
През това време в социалните мрежи се появиха много снимки и видеокадри на дима над централата на „Брикел“.
Централните медии обаче насочиха камерите си към обикновен пожар на територията на рудник „Трояново-2“, при който горяха сухи треви, но не отразиха дима над „Брикел“.
Формално ТЕЦ “Брикел” не е собственост на Ковачки, а тя се притежава от британския гражданин Рой Кенеди. Директорът ѝ Янилин Павлов обаче призна, че Ковачки е консултант на дружеството.
ТЕЦ “Брикел” е сред най-старите въглищни централи в България. Граждани и природозащитници непрекъснато сигнализират, че той замърсява въздуха.
Разрешителното на централата беше подновено от Изпълнителната агенция по околна среда през 2021 г. от Росица Карамфилова, която сега е служебен министър на околната среда.
През лятото правителството на Кирил Петков опита да затвори ТЕЦ “Брикел” заради установено замърсяване “в пъти над нормите”. Съдът обаче спря предварителното изпълнение на заповедта.

На 19 септември през централата имаше протести на граждани срещу замърсяванията, а работодателите срещу тях бяха изкарали персонала на други ТЕЦ-ове, свързвани с Ковачки.

Снимка и видео: Фейсбук

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 24, 2022 16:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама