Земетресенията в Турция (обновява се)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:15

Земетресенията в Турция (обновява се)

Акценти

  • То бе с магнитуд 7.9 и бе регистрирано в района на град Кахраманмараш
  • Има соъбщения за хиляди разрушени сгради с много загинали и затиснати под развалините в Югоизточна Турция и съседна Сирия.

Свързани публикации

6 март 2023 г. 

ℵ  Поредно земетресение с магнитуд 4,5 бе регистрирано в окръг Хатай, Южна Турция тази нощ, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Епицентърът на труса е бил в залива Искендерун, Средиземно море.

Ръководителят на АФАД Юнус Сезер каза, че засега няма информация за ранени хора и за нанесени материални щети.

Окръг Хатай е сред най-силно засегнатите райони при унищожителните земетресения на 6 февруари.

2 март 2023 г. 

ℵ  Хотел в турския град Адъяман погреба под развалините си 35 деца от Северен Кипър. Сградата била построена с речен пясък и нискокачествен бетон. Трагедията разкри как корупцията убива хора – в буквален смисъл.

27 февруари

В югоизточната част на Турция в понеделник, 27 февруари, беше засечен нов трус, съобщиха турските власти, цитирани от международни агенции. Загинал е един човек, 110 са били ранени и има 29 срутени сгради.

Земетресението е било с магнитуд 5,6 и дълбочина 6,15 км, като центърът му е бил в малкия югоизточен град Йесилюрт в провинция Малатия.

Двете големи земетресения, които удариха Турция на 6 февруари, причиниха около 34,2 милиарда долара преки физически щети, но общите разходи за реконструкция и възстановяване на страната може да са два пъти по-високи, съобщи Световната банка в понеделник.

 25 февруари

ℵ Турските власти са започнали разследвания срещу 600 души във връзка със сградите, които се срутиха при катастрофалните земетресения в Южна Турция по-рано този месец, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на министъра на правосъдието Бекир Боздаг. Той съобщи, че 184 от общо 612 заподозрени са задържани в очакване на съдебен процес. Сред тях са строителни предприемачи и собственици на сгради.

„Откриването на доказателства в сградите продължава като основа за наказателно разследване“, добави Боздаг.

Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщи, че 9470 вторични труса са станали в района, засегнат от земетресенията.

 21 февруари

ℵ Ново земетресение в Сирия и Турция донесе още смърт и разрушения.

Над шестима души са загинали и близо триста души са ранени при ново земетресение, което разтърси в понеделник, 21 февруари, вечерта граничния регион на Турция и Сирия, съобщи CNN Turk във вторник сутринта.

 16 февруари

ℵ  В Турция цял град оцеля в земетресението без жертви и щети, защото кметът строго е забранил незаконното строителство. Ерзин се намира в провинция Хатай, една от най-тежко засегнатите от труса. Въпреки това единствено този град се отърва без повредени сгради. „Нямаме човешки жертви, ранени и срутвания“, каза кметът Йокеш Елмазоглу по телевизия TV5.

Технология на НАСА се използва за търсене на оцелели след земетресенията в Турция.

Прототипите на устройствата, наречени FINDER (Finding Individuals for Disaster Emergency Response) работят, като използват микровълнов радар за откриване на едва доловими движения на тялото, причинени от процеси като сърцебиене или дишане.

 12 февруари

Турция и Сирия са изправени пред ново бедствие, дни след като двете страни бяха засегнати от катастрофално земетресение. Опасността от разпространение на заразни болести, шест дни след разрушителното земетресение, нараства, заяви германски експерт и участник в спасителните операции в пострадалите от бедствието райони, цитиран от ДПА.

Турция издаде заповеди за арест на 131 души заради рухнали при земетресенията сгради.

Над 33 000 са жертвите в Турция и Сирия. Безредици пречат на спасителните усилия. Чуждестранни спасителни групи в Южна Турция казаха, че проблемът със сигурността се влошава и им пречи да помагат на засегнатите.

Нарастват гневът и недоволството сред онези, които се опитват да оцеляват при мразовитите температури и липсата на достатъчно храна и лекарства.

 11 февруари

8 души бяха арестувани в Турция за некачествено строителство.

Мародерски банди пречат на спасителните работи в Турция.

 10 февруари

Опозицията в Турция отправи тежки обвинения към президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, виждайки неговата вина в последствията от тежкото земетресение от 6 февруари, което засегна най-сериозно южната ни съседка, а също и Сирия.

Турция: Бедствие заради некачествено строителство, а не от земетресение. Слабото прилагане на правилата, за което експертите по геология и инженерство отдавна предупреждават, отново привлече вниманието след разрушителните земетресения тази седмица, които срутиха хиляди сгради.

Земетресенията в Турция и Сирия унищожиха хилядолетна история. Разушен и многовековният замък Газиантеп, историческата Йени джамия (новата джамия) от XVII век, разположена в центъра на Малатия в Турция и много други. Турското правителство съобщи, че повече от 5600 сгради са били унищожени в югоизточната част на страната.

Дамаск ограничава хуманитарната помощ за пострадалите в Сирия

∇ 9 февруари

С над 20 хил. жертви трусът в Турция вече е най-смъртоносният в региона от над 80 години

Жертвите на трусовете в Южна Турция и Северна Сирия вече надхвърлят 20 хил. души и с това броят надхвърля всички други природни бедствия от края на 30-те години насам.

На кадри, заснети от Анадолската агенция, се вижда как улици в крайморския турски град Искендерун.

Градът се намира в Южна Турция, на брега на Средиземно море, североизточно от Кипър и е едно от най-засегнатите от труса населени места в Турция. Морското равнище в района на пристанището в града се е повишило с няколко метра, а жителите на някои райони са евакуирани, съобщи телевизия ТРТ (TRT)

8 февруари 2023 г

Хуманитарна помощ от ООН най-сетне стигна до Сирия.

Спасители извадиха над 10 000 жертви на труса в Турция и Сирия.

Започнаха дарителски кампании за събиране на средства.

В Тополовград ученици се включиха в събирането на помощи.

7 февруари 2023 г

Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще трябва да се възстановяват години.

Голям пожар бушува сред стотици контейнери на пристанище Искендерун в Турция, съборени от силното земетресение в понеделник.

Строителни инженери, войници, парамедици и водачи с обучени кучета -търсачи се отправиха към Турция и Сирия да помогнат за локализирането и спасяването на оцелелите

Български институции, доброволчески организации и граждани инициираха кампании в подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция по-малко от 24 часа след труса, взел хиляди жертви.

Жертвите на земетресението надвишиха 6000 души
Повече от 24 часа след мощното земетресение, ударило Турция и Сирия, двете страни са изправени пред мащаба на бедствието, от което ще трябва да се възстановяват години.

6 февруари 2023 г

В Турция бе обявен седемдневен национален траур за жертвите в опустошителните земетресения, които разтърсиха Югоизточен Анадол, предаде БТА.

Дори „самият магнитуд“ на земетресението от 7.8 по Рихтер е невиждан от „стотици години“, отбелязва изследващият сеизмичната активност в Близкия изток професор Мартин Май от университета „Крал Абдуллах“ в Саудитска Араби

Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двете мощни земетресения, които разтърсиха тази нощ и тази сутрин Южна Турция и Северна Сирия, са били усетени чак до Гренландия, обяви днес датският Геоложки институт, цитиран от „Франс прес“ и БТА.

Това е историческо бедствие, чийто брой на жертвите вероятно ще расте, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, преди второ силно земетресение да удари район, съседен на пострадалия от първото.

В Сирия са загинали 326 души, а ранените са 1042. Това съобщи „Ройтерс“.

Земетресението удари регион, от който се страхувахме. Има сериозни широко разпространени щети“, каза Керем Кънък, ръководител на агенцията за помощ при бедствия и катастрофи към Турския Червен полумесец, Пред Haberturk той отправи призив за кръводаряване.

Земетресение с магнитуд 7.9 е регистрирано в района на град Кахраманмараш, като съобщения за десетки разрушени сгради с много загинали и затиснати под развалините идват от Югоизточна Турция и съседна Сирия.

Трусът е станал рано сутринта и е продължил една минута.

В страната е обявено ниво 4 за бедствие, което означава автоматично отправяне на искане за международна помощ.

Земетресението е усетено в обширен район, обхващащ поне четири държави: Сирия, Ливан, Израел, Кипър, Гърция.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2023 06:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама