В село Поляново отпразнуваха 160 години на църквата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 18:28

В село Поляново отпразнуваха  160 години на църквата

С тържествена литургия отбелязаха 160 годишнината на църквата „Св. пророк Илия“ в село Поляново. В събота, 20 юли, Илинден, в храма тя бе отслужена от архиерейския наместник Живко Петров. Той освети и курбана, който бе сготвен за празника. Ястието бе осигурено от спонсори и дарители от селото, а двете овце, бяха закупени от биологично стопанство.
За празника в селото бяха дошли зам.-областният управител – д-р Стефка Здравкова, и кметът на община Харманли – Мария Киркова, която посади в двора кипарис, дарен от общината.Този храм бе основно ремонтиран през 2009 година, а в неговото възстановяване се включиха дарители, местни хора и партия ГЕРБ. Тогава се отбеляза и 150 години от изграждането му. За честването бе дошъл НВП Старозагорският митрополит Галактион, Света Божествена литургия.
Строежът на църквата е започнал през 1858 г. на място, дарено от жителя на селото Димо Стайков. Същата година местните хора събрали помежду си средства и започнали градежа. Завършили го през следващата година.
Храмът, заедно с иконостаса, е изографисан от художника Стратия Никитис, грък, роден в Одрин. От работата художника личи голямото вдъхновение, с което е творил.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 18:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама