В Поляново честваха 150 години на църквата „Св. Пророк Илия“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 20, 2009 14:22

В Поляново честваха 150 години на църквата „Св. Пророк Илия“

Акценти

  • През 1858г. жителят на селото Димо Стайков подарил своето дворно място в селото, на което да бъде построена църква
  • Същата година хората от селото събрали средства – помощи по между си, започнали и свършили черквата, която нарекли на пророк Илия
  • храмът е изографисан, заедно с иконостаса от художника Стратия Никитис – грък, родом от гр. Одрин, от работата на когото личи, че е работил с дълбоко вдъхновение

Свързани публикации

НВП Старозагорския митрополит Галактион отслужи Света Божествена литургия по повод 150 години от основаването на храма “Св пророк Илия” в село Поляново. Той направи това в съслужие със свещеници от Харманлийската духовна околия и двама архимандрити от Чипровския манастир. На литургията присъства инж. Гено Генев, изпълняващ длъжността кмет на община Харманли и д-р Пламен Делчев председател на ОбС.

Денят бе 20 юли – Илинден, който е посветен на пророка Св. Илия. През горещия ден миряни от околността бяха дошли да отбележат християнския празник. Те носеха  дарове в чест на пророка.

“Сакар Агро” с председател Гено Генев дари три големи овце за курбан, който бе раздаден на стотиците миряните от селото. Петима майстори се трудиха над него от 6:00 часа сутринта, докато го направят вкусен, подобаващ на светлия празник. Колективът от готвачи Мирослав Янков, Митьо Албенски, Тенчо Митков, Тильо Ангелов, Георги Желязков се бяха постарали вкусът му да бъде запомнен от всички, които го опитаха. След службата имаше агапа.

Поляновската църква бе в лошо състояние, но благодарение на усилията на настоятелството, кмета на селото Антония Янкова и харманлийската партия ГЕРБ, тя бе ремонтирана, а на отделни места от сградата претърпя и основен ремонт.

Най напред с църковни пари бе направен частичен и некачествен ремонт. Извършиха го двама англичани от строителна фирма от Любимец. Похарчиха се 1 500 лева,  с които бе покрит половината покрив. Така стоя 10 дни и църквата се наводни. Тогава от Църковното настоятелство се разтичаха и обявиха пред поляновци, че събират спешно дарения. Хората отделиха по 5 или 10 лева и със събраните около 1000 лева той бе довършен

В благотворителната акция се включи и политическа партия ГЕРБ, от където дойдоха  1000 лева за ремонт на преддверието, а “Сакар Агро” отдели за външната порта 600 лева. Икона на Св Харалампий дари Антония Янкова, кмет на селото, а Желка Янакиева от настоятелството дари икона на Исус Христос.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 20, 2009 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама