Чужденци дебнат из ловните полата на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 4, 2009 19:12

Чужденци дебнат из ловните полата на Харманли

Петя Георгиева

За поредна година ловджии – гърци и италианци, дебнат пъдпъдъци и гургулици край Харманли. След откриването на ловния сезон, през средата на август започна и пристигането на групи от чужденци, желаещи да гърмят в ловните полета около Харманли. Пристигането на ловуващите групи, започна на 6-ти, 7-ми и 8-ми август, като досега в Харманли с гостували около 67 авджии от Италия и Гърция. Част от тях бяха настанени основно в хотелите “Хеброс” и “Райски кът”, а останалите в “Приказките”, като настаняването им зависи от договорите, които са сключили групите с тур операторите. Интересът е фактът, че ловуващите, отседнали в Свиленград също предпочитали териториите на Харманли. Ангажимента на харманлийското ловно сдружение към гостите е да осигури подходящо място за лов: “Имаме договор с тур операторите и ловните сдружения, според който от нас се изисква да заведем гостите там, където има дивеч. Въпреки световната икономическа криза, броя на ловджиите, идващи от Италия и Гърция не е намалял”, споделя г-н Чипилски, ловен организатор на ЛРД ,,Сокол”, Харманли.

Относно лова, Чипилски коментира, че количеството на отстреляните птици е задоволително: “Тази година за първи път открихме сезона по-рано – на първи август и се получи парадокса, че гургулицата мигрира по това време”. Първите групи са удряли средно 15 гургулици за човек на ден, докато последните групи за 3 дена са гърмели по 30. Те ловували предимно в часовете от 6:30 до 9:30 ч. сутринта и от 16:30 до 19:00 ч.

От ловното сдружение радващо коментират, че до този момент е нямало инциденти. В началото те се опасявали от предизвикване на пожари по невнимание – неизгасена цигара например, но се оказало, че 90% от ловуващите са непушачи. “Каквото им се каже го изпълняват, даже и боклука си събират, изключително са отговорни”, похвали ги Чипилски. Той сподели още, че групите са останали много доволни от пребиваването си в Харманли, като за напред от сдружението обмислят възможността, ловуващите сами да направят оглед на предпочитаните райони, защото улова е труден понякога.

На 5 септември предстои пристигане на още ловни туристи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 4, 2009 19:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама