Тол системата започва да ни следи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 29, 2019 07:20

Тол системата започва да ни следи

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #28/157, 26 юли – 1 август 2019 г.

Свързани публикации

Първите съоръжения, които ще следят дали сме си платили да караме по пътищата, вече са монтирани. Точното им наименование е индуктивна рамка и първата такава вече бе поставена на пътя Тополовград – Харманли, на 200 метра южно от Малката звезда.

Друга е разположена на пътя на изхода на Симеоновград за Гълъбово. Рамка има и на магистрала „Марица“, западно от пътен възел „Симеоновград“. До пътен възел „Капитан Петко войвода“ също ще снимат превозните средства.

Предстои монтиране на подобни съоръжения и на други места в областта, като се предвижда да бъдат обхванати всички пътища от първокласната, второкласната и третокласната пътна мрежа.

На тях са монтирани много камери, които ще правят снимки на автомобилите отпред и отзад. Кадрите ще могат да служат като доказателства в съда, ако някой обжалва акт за нарушение.
Въвеждането на тол система, за която бяха похарчени 180 млн. лв. и от която се очаква да влизат в бюджета около 1 млрд. лева, се отложи за 1 март 2020 г.
Първоначално бе предвидено системата за таксуване на база изминато разстояние да стартира на 16 август, тази година, но превозвачи изразиха съмнения относно тарифирането. Това принуди управляващите да дадат ход само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина.
„Управляващите са неспособни да правят голямата реформа с тол системата“, заяви в парламента Драгомир Стойнев от БСП. Според него правителството е представило новата система като панацея, а хората са очаквали след заработването ѝ на 16 август генерираните от нея средства да бъдат използвани за ремонт и рехабилитация на пътищата у нас.“
„Става дума за няколко месеца, в които, поради обективни причини, сме решили хем да се намери необходимият баланс между интересите на заинтересованите страни, хем самата система да се тества в реално време“, бе отговорът на Александър Ненков от ГЕРБ.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 29, 2019 07:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама