Зам.-министър уважи фолклорен фестивал в село Доситеево

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 15:31

Зам.-министър уважи фолклорен фестивал в село Доситеево

Заместник-министър връчи награди на „Празника на сусама“ в село Доситеево. Д-р Лозана Василева от МЗХГ бе гост на втория ден на фестивала, когато журито оцени най-добрите от изявилите се над 600 самодейци.
Тя поздрави организаторите, участниците и гостите на празника, като им пожела да пазят традициите и да възраждат духа на българското село.
Голямата купа – „Специална награда за високо оценено цялостно творчество на фолклорния фестивал „На сусама“, бе дадена на групата за автентичен фолклор и хора от село Добрич.
На сцената, разположена под сенките на големи дървета, в рамките на два дни се изявиха самодейци от различни градове и села. Журито раздаде грамоти за участие на всеки колектив и индивидуален участник.
Общо 55 групи за автентичен фолклор и народно танцово изкуство се представиха на четвъртото издание на Празника на сусама.
На него имаше и щандове, на които се предлагаха продукти от сусам, произведени от местни фирми.
Кметът на Доситеево Митко Вълчев подари на заместник-министъра декоративна кукла, представляваща доситеевец, който сее сусам.
В миналото в този регион масово се е сеело сусам и хората са го използвали в храната си – за поръсване на хлябове, питки, при приготвяне на сладкиши и най-вече на сусам-халва. Сега такива насаждения вече няма, но традицията да се чества сусама продължава да е жива в село Доситеево.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 15:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.