Зам.-министър уважи фолклорен фестивал в село Доситеево

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 15:31

Зам.-министър уважи фолклорен фестивал в село Доситеево

Заместник-министър връчи награди на „Празника на сусама“ в село Доситеево. Д-р Лозана Василева от МЗХГ бе гост на втория ден на фестивала, когато журито оцени най-добрите от изявилите се над 600 самодейци.
Тя поздрави организаторите, участниците и гостите на празника, като им пожела да пазят традициите и да възраждат духа на българското село.
Голямата купа – „Специална награда за високо оценено цялостно творчество на фолклорния фестивал „На сусама“, бе дадена на групата за автентичен фолклор и хора от село Добрич.
На сцената, разположена под сенките на големи дървета, в рамките на два дни се изявиха самодейци от различни градове и села. Журито раздаде грамоти за участие на всеки колектив и индивидуален участник.
Общо 55 групи за автентичен фолклор и народно танцово изкуство се представиха на четвъртото издание на Празника на сусама.
На него имаше и щандове, на които се предлагаха продукти от сусам, произведени от местни фирми.
Кметът на Доситеево Митко Вълчев подари на заместник-министъра декоративна кукла, представляваща доситеевец, който сее сусам.
В миналото в този регион масово се е сеело сусам и хората са го използвали в храната си – за поръсване на хлябове, питки, при приготвяне на сладкиши и най-вече на сусам-халва. Сега такива насаждения вече няма, но традицията да се чества сусама продължава да е жива в село Доситеево.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 28, 2019 15:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама