Улица “Янко Сакъзов”

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 12, 2015 07:44

Улица “Янко Сакъзов”

Акценти

  • Улица “Янко Сакъзов” е предпочитана за градска вечерна разходка
  • На тази улица за срещи живееше и учителя по литература в прогимназията Цоков – скромен естет

Свързани публикации

Улиците са необходими за всеки град. По тях тече живота на населението, производствените интереси, търговските нагласи, културните увлечения и мода.

Улица “Янко Сакъзов”, преди години се е наричала “Цар Борис III”. Ще се опитам да разкажа за нея.

Центъра на Харманли е в края на града, като Лондон. Пощенската сграда, новопостроените сгради на съда и халите, хан “Главан” затварят заселеното място на града. Зад тях са ниви и черничеви градини, необходими за бубарството като поминък.

Началото на улицата е къщата на Черневи, бивш зам.-министър на Просветата.

По-нагоре е къщата на зъболекаря “Багажчето”. Тогава зъбните ченето и коронки се изпращаха за изработка в Пловдив и се получаваха обратно по пощата. Зъболекаря срещнеше ли пощаджията все го питаше “няма ли за мене някои багажче?”. От тогава му остана прякора “Багажчето”.

Срещу къщата му и аперитив “Торино” на Кольо Тонев. Площадката пред заведението е наредено с маси с бели покривки, обградени с 40 тенекии зокум. Всука вечер напръсканата и охладена площадка приема гости. Идват млади офицери и стегнато и приветливо поздравяват пристигналите преди тях с чукване на токчетета и звънването на шпорите, отдават козир. Сядат около масите.

Бай Кольо предлага изстудена заарска мастика, обезателно с две вида салата.

Става весело и шумно.

Още по-весела, игрива и закачлива става улицата с присъствието на участниците в градската разходка (стъргалото).

Тя започва от халите до площад “Съединение” и обратно.

След 24 май всички учители и чиновници тръгват с бели костюми от щантунг.

Улица “Янко Сакъзов” е предпочитана за градска вечерна разходка. Офицерите от конния полк допълват приятното впечатление на разходката. Млади и красиви, с кривнали фуражки над окото. Собите дрънкат на калдъръма.

Млади момичета с нови тоалети допълват пъстротата с надеждата, че ще срещнат своя избраник.

Доброто настроение се подсилва от грамофона на бай Кольо, от който се носеха познати шлагери. На интервали от време се пускаше харесваната мелодия- “Някъде далече плаче мандолина.

Такава бе разходката и срещата с младостта и красотата на града.

На тази улица за срещи живееше и учителя по литература в прогимназията Цоков – скромен естет, изискан към себе си и другите. Зимно време по заледената река “Олу дере” се пързаляше с кънки, обучаваше други.

По-нагоре по улицата е аптеката “Димчеви” – висока представителна сграда. Първият етаж е аптека, вторият е обитаем от семейството. Скромни, работливи, миловидни и заможни хора бяха Райна и Тодор Димчеви. Те бяха и щедри дарители, чието има бе създаден фонд при Гимназията, капиталите на които възлизат на 92 613 лв. (през 1944г.).

Целта на фондация Тодор и Райна Димчеви е от лихвите да се издържа беден ученик. В учебните стаи на семейството доскоро бяха портретите на семейството дарители.

До аптеката е жилището на зъболекаря цариградски, от другата страна на улицата живее д-р Страхинов. По-нагоре вдясно е къщата на д-р Стаматов.

От тук започва площад “Съединение”, където бе сградата на старата община. Желязната врата на двора бе образец на майсторите железари.

Сградата бе продадена, изчезна и вратата.

На южната страна на общинската сграда има вградена плоча, която обозначаваше, че града се намира на 89,085 метра надморска височина.

С всичко това ще се запомни улицата на града.

Други разкази от този автор:

Пътят на свещеника, На развиделяване, Петимата заточеника, Легенда за старата чаршия, Празникът, Жаждата за съвършенство създава красотатаСкъпият гостенин, Българското утро, Легенда за двамата закрилника, Срещи, Преданието, Улица „Янко Сакъзов“

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 12, 2015 07:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама