Жаждата за съвършенство създава красотата

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 12, 2015 08:09

Акценти

  • В първата художествена изложба в града, Славей се представи с портрета “Момиче”. Щурият създава красота, за разлика от други

Свързани публикации

Не може да не сте минавали по булевард “България” и да не ви е направило впечатление цветната градинка между тротоара и жилищен блок 17-21. Тук живее семейство Славей и Васка Димитрови.

Славей. Не само името му е песенно, но и душата му. Негова е идеята за цветната градинска, създадена с любов и умение, с вкус и чувство за пространство. Създаденото радва окото, разнежва душата. Красивото го носи със себе си. В младостта си пишеше стихове: лирични, пропити с нежност и топлина. Другото увлечение е живописта. В първата художествена изложба в града, той се представи с портрета “Момиче”. Това направи впечатление и се заговори за него. Отличаваше се с рисунъка, който разкрива не само физическия образ, и душевността й. Впечатляваше зрителите портрета “Бба Пена” и пейзажа “Вир край Доситеево”. С тези картини той участва на международната работническа художествена изложба в Прага, Чехословакия.

С годините забрави писането на стихове и рисуването, в следствие на житейски препъвания, но любовта му към красивото не го напуща. Търси го, открива го, създава го с душата на творец. Създава красота пред жилищния си блок. В градинката цветя от рози, ружи, невен, теменужки, петуния, мушкато, сакъсчета, карамфил, и всички те съжителстват с кипариси, чинари, липи и дървена ружа. Непрекъснато разширява, и ска да продължи много по-далеч, да подсети съседите, че е хубаво да подхванат и те създаването на красивото.

Едни ще съзерцават, други заядливо ще подхвърлят: “Завладял за себе си ивицата земя от тротоара до блока.” Други ще подминат пренебрежително – “Щур човек, няма друга работа!” Щурият създава красота, за разлика от други. В градинката, окопана и подредена, слънцето блести в утринната роса на цветовете, като елмази. Благоуханието в градината е като нежно песнопение.

А той, добронамерен, добродушен, съзерцава изненадан и учуден красивото, запазил детето в себе си.

Минавате ли оттам, радвайте се на красивото, създадено от него. Подайте му ръка, поздравете го!

Други разкази от този автор:

Пътят на свещеника, На развиделяване, Петимата заточеника, Легенда за старата чаршия, Празникът, Жаждата за съвършенство създава красотатаСкъпият гостенин, Българското утро, Легенда за двамата закрилника, Срещи, Преданието, Улица „Янко Сакъзов“

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 12, 2015 08:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама