Тържествена сесия, концерти и рибен курбан за празника на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 11:15

Тържествена сесия, концерти и рибен курбан за празника на Симеоновград

Тържествена сесия, раздаване на рибен курбан и артистични изяви на деца бяха част от проявите, съпътстващи тържествата за празника на Симеоновград. Той се отбелязва на 6 декември, Никулден.
Започна сутринта в църквата „Св. Николай Чудотворец“, където отец Димитър отслужи Света Литургия. Той освети и няколко казана рибена чорба, която бе раздадена на миряните. И тази година нейн майстор бе Никола Караиванов. Общо 36 килограма риба от три вида – шаран, толстолоб и амур, бяха използвани. „Аз съм любител кулинар. Този курбан е направен по всички канони на църквата, по стара семейна рецепта. Правили са го дядо ми, прадядо ми, пра-прадядо ми. Рецептата е от 1886 година”, разказа майсторът.
След църковната служба на площад „Шейновски“ се състоя церемония и под звуците на химните бяха издигнати флаговете на България и Европейския съюз.
Следващата проява бе Тържествената сесия. На нея кметът Милена Рангелова прикани съветниците да бъдат всеотдайни в делата си и заедно да работят в името на общината.
Общинският съветник Теодора Дочева прочете част от историята на града, която е неразривно свързана с река Марица.
На изложбата на гълъби бяха показани стотици птици от най-различни породи. Тя бе организирана от сдружение на гълъбовъдите и любителите на домашни птици „Марица – 2015“ – Симеоновград. Най-добрите собственици бяха наградени с медали и предмети. Повечето от тях бяха деца и ученици.
През следобеда в залата на читалището се състоя награждаване на най-добрите спортисти на Симеоновград за миналата година. 15-годишната състезателка по борба Димитринка Сергеева стана „Спортист на годината”. Тя има два медала от Републикански първенства, златен от държавното първенство и на Малките селища, национален състезател е. В момента учи в Спортното училище в Хасково.
Малко преди мръкване на площада пред сградата на ОбА бяха запалени светлините на Коледната елха. Деца от „Отец Паисий“ пяха песни и танцуваха, а след обратното броене от 10 до 1 елхата пред ОбА светна.
През изминалата седмица ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Иван Вазов“ посетиха ОбА, където се проведе среща с кмета по повод Деня на отворените врати. Учениците бяха посрещнати и разведени из различните служби, като получиха и информация за естеството на работа от специалистите. След това кмета на общината Милена Рангелова, и председателят на общински съвет – Светлана Стоева, отговаряха на въпросите на децата. Учениците се интересуваха от създаването на детски площадки, чистотата на града, работни места за младите хора, проблемът с водата в града.
За Празника се състоя и ежегодният бридж турнир, който се провежда под патронажа на председателя на ОбС. 16 бяха участниците. Госпожа Стоева им подари нови карти за игра и бележници и пожела успех на всички участници.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 11:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.