Тържествена сесия, концерти и рибен курбан за празника на Симеоновград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 11:15

Тържествена сесия, концерти и рибен курбан за празника на Симеоновград

Тържествена сесия, раздаване на рибен курбан и артистични изяви на деца бяха част от проявите, съпътстващи тържествата за празника на Симеоновград. Той се отбелязва на 6 декември, Никулден.
Започна сутринта в църквата „Св. Николай Чудотворец“, където отец Димитър отслужи Света Литургия. Той освети и няколко казана рибена чорба, която бе раздадена на миряните. И тази година нейн майстор бе Никола Караиванов. Общо 36 килограма риба от три вида – шаран, толстолоб и амур, бяха използвани. „Аз съм любител кулинар. Този курбан е направен по всички канони на църквата, по стара семейна рецепта. Правили са го дядо ми, прадядо ми, пра-прадядо ми. Рецептата е от 1886 година”, разказа майсторът.
След църковната служба на площад „Шейновски“ се състоя церемония и под звуците на химните бяха издигнати флаговете на България и Европейския съюз.
Следващата проява бе Тържествената сесия. На нея кметът Милена Рангелова прикани съветниците да бъдат всеотдайни в делата си и заедно да работят в името на общината.
Общинският съветник Теодора Дочева прочете част от историята на града, която е неразривно свързана с река Марица.
На изложбата на гълъби бяха показани стотици птици от най-различни породи. Тя бе организирана от сдружение на гълъбовъдите и любителите на домашни птици „Марица – 2015“ – Симеоновград. Най-добрите собственици бяха наградени с медали и предмети. Повечето от тях бяха деца и ученици.
През следобеда в залата на читалището се състоя награждаване на най-добрите спортисти на Симеоновград за миналата година. 15-годишната състезателка по борба Димитринка Сергеева стана „Спортист на годината”. Тя има два медала от Републикански първенства, златен от държавното първенство и на Малките селища, национален състезател е. В момента учи в Спортното училище в Хасково.
Малко преди мръкване на площада пред сградата на ОбА бяха запалени светлините на Коледната елха. Деца от „Отец Паисий“ пяха песни и танцуваха, а след обратното броене от 10 до 1 елхата пред ОбА светна.
През изминалата седмица ученици от СОУ „Св. Климент Охридски“ и ОУ „Иван Вазов“ посетиха ОбА, където се проведе среща с кмета по повод Деня на отворените врати. Учениците бяха посрещнати и разведени из различните служби, като получиха и информация за естеството на работа от специалистите. След това кмета на общината Милена Рангелова, и председателят на общински съвет – Светлана Стоева, отговаряха на въпросите на децата. Учениците се интересуваха от създаването на детски площадки, чистотата на града, работни места за младите хора, проблемът с водата в града.
За Празника се състоя и ежегодният бридж турнир, който се провежда под патронажа на председателя на ОбС. 16 бяха участниците. Госпожа Стоева им подари нови карти за игра и бележници и пожела успех на всички участници.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 11:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама