Шести конен полк – гордостта на Харманли

Михаил Тошев
От Михаил Тошев април 25, 2020 08:50

Шести конен полк – гордостта на Харманли

Над града мъгла. Войнишката тръба на полка известява разсъмването. Плаца оживява от войнишка глъч, от поздрави и отговори.

Със зова на тръбата започва деня за харманлийци. Това бодро събуждане ме връща години назад.

1907 година. В Харманли е създаден 6-ти конен полк. По време на Първата балканска война (1912 – 1914) полкът участва в боевете при Димотика и Фере, а по време на Балканската война (1913 година) воюва срещу сърбите в района на Босилеград, Черни връх и Патарица.

По време на Първата световна война, войсковото подразделение последователно е разпределен  в Македония (1913), на Добружанския фронт – 1916 година, а през 1918 е отново на Южния.

През 1917 година полкът приема шефството на германския император Вилхем II. В годините на Втората световна война 1941 – 1945 година е разквартируван в Бургас, след 1942 е в Беломорието, в района на Гюмюрджина и Деддеагач.

Реформиран е през септември 1944 година.

В него са служили офицери като генерал Владимир Стойчев и Крум Лекарски.

Това е историята, другата последователност е отговорност, дисциплина и поведение за подражание.

Файтонът на командирът на полка, който го откарва на обяд преминава през площада точно в 12 часа. С неговото появяване хората си сверяват часовниците. След него офицерите на коне преминават на раван.

Бойците от Шести конен полк са гордост за Харманли. Офицерите – стройни, млади и красиви будят възхищение, създават атмосфера.

Неописуема е гордостта от парада на 6-май – Ден на победата, Ден на военните. Духовата музика свири марш. Войниците са на конете. Пред тях е знаменосецът на полка. Един от тях и бил поручик Добри Ангелов.

Под звуците на музиката конете пристъпват неспокойни, копита ровят паваж, цвилят, изправят се. Настроението е приповдигнато. Харманлийци гледат парада с възхищение и гордост.

Офицери от запаса, герои от войните, поканени за тържеството слагат ордените си, поръчват си файтон, за да ги откара на трибуната за парада.

От двете страни на улицата – народ от млади и стари. Пред преминаващите войници старите поборници свалят шапки и плачат от умиление. Поклон и признателност пред падналите в боевете. Младите размахват ръце за поздрав с възгласи: Слава, слава …

Преминават войните, оставящи респект.Такава и визията на познатия ни воин: стройна фигура, строева походка, сурово изражение, строг поглед.

Шести конен полк е гордостта на Харманли!

Михаил Тошев
От Михаил Тошев април 25, 2020 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.