Шести конен полк – гордостта на Харманли

От април 25, 2020 08:50

Шести конен полк – гордостта на Харманли

Над града мъгла. Войнишката тръба на полка известява разсъмването. Плаца оживява от войнишка глъч, от поздрави и отговори.

Със зова на тръбата започва деня за харманлийци. Това бодро събуждане ме връща години назад.

1907 година. В Харманли е създаден 6-ти конен полк. По време на Първата балканска война (1912 – 1914) полкът участва в боевете при Димотика и Фере, а по време на Балканската война (1913 година) воюва срещу сърбите в района на Босилеград, Черни връх и Патарица.

По време на Първата световна война, войсковото подразделение последователно е разпределен  в Македония (1913), на Добружанския фронт – 1916 година, а през 1918 е отново на Южния.

През 1917 година полкът приема шефството на германския император Вилхем II. В годините на Втората световна война 1941 – 1945 година е разквартируван в Бургас, след 1942 е в Беломорието, в района на Гюмюрджина и Деддеагач.

Реформиран е през септември 1944 година.

В него са служили офицери като генерал Владимир Стойчев и Крум Лекарски.

Това е историята, другата последователност е отговорност, дисциплина и поведение за подражание.

Файтонът на командирът на полка, който го откарва на обяд преминава през площада точно в 12 часа. С неговото появяване хората си сверяват часовниците. След него офицерите на коне преминават на раван.

Бойците от Шести конен полк са гордост за Харманли. Офицерите – стройни, млади и красиви будят възхищение, създават атмосфера.

Неописуема е гордостта от парада на 6-май – Ден на победата, Ден на военните. Духовата музика свири марш. Войниците са на конете. Пред тях е знаменосецът на полка. Един от тях и бил поручик Добри Ангелов.

Под звуците на музиката конете пристъпват неспокойни, копита ровят паваж, цвилят, изправят се. Настроението е приповдигнато. Харманлийци гледат парада с възхищение и гордост.

Офицери от запаса, герои от войните, поканени за тържеството слагат ордените си, поръчват си файтон, за да ги откара на трибуната за парада.

От двете страни на улицата – народ от млади и стари. Пред преминаващите войници старите поборници свалят шапки и плачат от умиление. Поклон и признателност пред падналите в боевете. Младите размахват ръце за поздрав с възгласи: Слава, слава …

Преминават войните, оставящи респект.Такава и визията на познатия ни воин: стройна фигура, строева походка, сурово изражение, строг поглед.

Шести конен полк е гордостта на Харманли!

От април 25, 2020 08:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама