Какво се промени 9 години след катастрофата в Симеоновград?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 25, 2020 09:27

Какво се промени 9 години след  катастрофата в Симеоновград?

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ # 16/900 година XVII, 24 - 30 април 2020 г.

Свързани публикации

На 24 април се навършват 9 години от зловещата катастрофа в Симеоновград. През 2011 година на тази дата, вечерта 20 минути преди полунощ на Възкресение, Трифон, Яница, Мелин, Евгени, Гошо и Красимир излизат от къща на ул. „Съединение“, срещу която днес се издига техният мемориал. Минути по-късно ги връхлита летящият с висока скорост Опел. Зад волана на колата – убиец е Данаил Георгиев, а братовчед му Живко е на предната седалка.
Шестте жертви умират на място, други двама от злополучната младежка компания оцеляват по чудо, след тежки рани и множество травми.
Случаят получи голям обществен отзвук, всички бяха възмутени, ядосани, че има такива хора сред нас, които карат и убиват.
Държавата задейства своите структури и след продължил малко повече от година съдебен процес, двамата младежи, причинили нелепата катастрофа, бяха осъдени. 12 години лишаване от свобода за шофьора Данаил Георгиев и седем години за братовчед му Живко Желев, който му е дал колата си в злополучната нощ. Родителите на загиналите деца от Симеоновград са осъдени да платят 75 хиляди лева разноски по делата.
На 17 януари 2014 г. двамата са арестувани и откарани в затвора в Стара Загора.
Живко Желязков излезе на свобода през януари 2018 г. след съдебно решение на Окръжния съд в Стара Загора за предсрочно освобождаване. Така от 84-месечната присъда той излежа 44.
Живков не се прибра в Симеоновград, а започна работа в автосервиз в София. Братовчед му Данаил има няколко отхвърлени молби за предсрочно освобождаване и все още е зад решетките.

Какво се промени от тогава?

Веднага след инцидента родителите на децата започнаха кампания, с която настояваха по-високи наказания за шофьорите, причинили смърт след употреба на алкохол. Настояваха няколко години и се прие при такива случаи да отпадне мярката споразумение. Това обаче се задържа за малък период от време.
Преди две години има нов текст в НК, който гласи, че е забранено да се шофира след употреба на наркотични вещества или алкохол. Но трябва да се знае, че наркотеста не прави разлика от това кога си приел упойващото вещество – преди 2 часа, преди 2 дни, преди 2 седмици. В организма има остатъчни вещества от него и водачът носи отговорност, макар човекът да е адекватен, когато е бил участник в инцидент.
Сега, през 2020 година, депутати от управляващото мнозинство и техни колеги от „Воля“ и ДПС предлагат да се смекчат наказанията за шофьорите, хванати с дрога на пътя. По-либералният режим ще се прилага за водачите, за които е доказано, че наркотикът не е повлиял на поведението им на пътя, или когато употребата се установява на базата на свидетелски показания или със специални разузнавателни средства. Законопроектът за промяна в Наказателния кодекс е качен на сайта на парламента и момента се обсъжда.

Какво се направи в памет на децата?

От 2012 година Община Симеоновград започна да организира национален конкурс и изложба „Не на войната по пътищата“. Всяка година в нея със свои рисунки участват стотици деца от цялата страна, а най-добрите творби се награждават.
Срещу мястото на катастрофата на ул. „Съединение“ се построи мемориал, където всяка година се провежда панихида за успокоение на душите на загинаилите без време млади хора.
От няколко години в Симеоновград се организира турнир, наречен „Шестте Великденски ангела“, посветен на загиналите деца.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 25, 2020 09:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама