Започнаха зимните празници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 10:59

Започнаха зимните празници

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 461495, година LXXХ, 11-17 декември 2015

Свързани публикации

През месеците декември и януари са най-големите зимни християнски празници. Според някои предания през последния месец на годината денят започва да расте, да светлее. Народът казва: “Варвара вари, Сава меси, Никола гости гощава” След трите големи празници следват: Анинден, Спиридоновден, Даниловден, Игнажден, Бъдни вечер и най-големият – Коледа.
Игнажден е интересен празник, известен като денят, в който всеки очаква добър гост – полазник в къщата си, за да върви на добро годината. Според поверието всеки трябва да носи пари в джоба си, за да няма недоимък. Сутрин стопанката прави кръг от мъжки пояс в двора и там захранва пилетата, за да не ходят по чуждите дворове. Пазят се кокошките да снасят само в полозите, защото яйцето като символ на живота, трябва да остане вкъщи. В този ден не се изнася нищо от дома.
Бъдни вечер е празник на дома. Ритуалите тук са по-известни и все повече хора се стараят да ги спазват. Името на празника идва от задължителния атрибут – Бъдника, който е голям пън от крушово дърво Той трябва да гори цяла нощ. Всички знаем за нечетния брой от постни ястия – 7, 9,или 11 и това се спазва, но едва ли някой ще постеле слама на пода, както се е правило някога. Не е трудно обаче, ако искаме да спазим едни други “правила”, като например: да приготвим обреден хляб, наречен “Боговица”, да прикадим цялата къща, да не ставаме от трапезата, да отделим по залък от храната за мъртвите. Останали са и някои поверия: на този, който пръв кихне на софрата се дарява първото агне, по съня, който младите сънуват с първата хапка под възглавницата, се гадае за кога ще се оженят.
Наред със стародавните гадания за времето, за здраве, за любов, се очакват и коледарите. Коледа се празнува три дни. И за този празник има поверия: Ако на Коледа ти писне ухото, значи те благославя ангел небесен. Тогава трябва да се прекръстиш три пъти и да си пожелаеш нещо, което ще се сбъдне. Ако на Коледа вземеш сол назаем и не я върнеш, ще те болят очите. Децата не бива да играят с огън, защото щели да се напикават през годината. Звезди не трябвало да се броят вечерта, че щели да ти излязат брадавици по ръцете.
От 25 декември до 6 януари са така наречените Мръсни дни. Според народните вярвания тогава на земята слизали злите сили – вампири, таласъми и други, които идвали да пакостят на хората. Затова навремето те се стараели да не замръкват извън дома си, не се правели годежи, сватби, седенки и помени за мъртвите. На дрехите на децата се зашивали скилидки чесън, за да се предпазват. Слез Мръсните дни идва отново светъл празник – Сурва.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама