Започнаха зимните празници

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 10:59

Започнаха зимните празници

Акценти

  • Вестник Сакарско Ехо, брой 461495, година LXXХ, 11-17 декември 2015

Свързани публикации

През месеците декември и януари са най-големите зимни християнски празници. Според някои предания през последния месец на годината денят започва да расте, да светлее. Народът казва: “Варвара вари, Сава меси, Никола гости гощава” След трите големи празници следват: Анинден, Спиридоновден, Даниловден, Игнажден, Бъдни вечер и най-големият – Коледа.
Игнажден е интересен празник, известен като денят, в който всеки очаква добър гост – полазник в къщата си, за да върви на добро годината. Според поверието всеки трябва да носи пари в джоба си, за да няма недоимък. Сутрин стопанката прави кръг от мъжки пояс в двора и там захранва пилетата, за да не ходят по чуждите дворове. Пазят се кокошките да снасят само в полозите, защото яйцето като символ на живота, трябва да остане вкъщи. В този ден не се изнася нищо от дома.
Бъдни вечер е празник на дома. Ритуалите тук са по-известни и все повече хора се стараят да ги спазват. Името на празника идва от задължителния атрибут – Бъдника, който е голям пън от крушово дърво Той трябва да гори цяла нощ. Всички знаем за нечетния брой от постни ястия – 7, 9,или 11 и това се спазва, но едва ли някой ще постеле слама на пода, както се е правило някога. Не е трудно обаче, ако искаме да спазим едни други “правила”, като например: да приготвим обреден хляб, наречен “Боговица”, да прикадим цялата къща, да не ставаме от трапезата, да отделим по залък от храната за мъртвите. Останали са и някои поверия: на този, който пръв кихне на софрата се дарява първото агне, по съня, който младите сънуват с първата хапка под възглавницата, се гадае за кога ще се оженят.
Наред със стародавните гадания за времето, за здраве, за любов, се очакват и коледарите. Коледа се празнува три дни. И за този празник има поверия: Ако на Коледа ти писне ухото, значи те благославя ангел небесен. Тогава трябва да се прекръстиш три пъти и да си пожелаеш нещо, което ще се сбъдне. Ако на Коледа вземеш сол назаем и не я върнеш, ще те болят очите. Децата не бива да играят с огън, защото щели да се напикават през годината. Звезди не трябвало да се броят вечерта, че щели да ти излязат брадавици по ръцете.
От 25 декември до 6 януари са така наречените Мръсни дни. Според народните вярвания тогава на земята слизали злите сили – вампири, таласъми и други, които идвали да пакостят на хората. Затова навремето те се стараели да не замръкват извън дома си, не се правели годежи, сватби, седенки и помени за мъртвите. На дрехите на децата се зашивали скилидки чесън, за да се предпазват. Слез Мръсните дни идва отново светъл празник – Сурва.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 11, 2015 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.