След 3 години забрана, питейната вода в Хасково вече е годна за пиене

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 11:17

След 3 години забрана, питейната  вода в Хасково вече е годна за пиене

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Питейната вода в Хасково вече е годна за пиене, обяви на пресконференция областният управител Стефка Здравкова. В понеделник, 17 май, на ВиК дружеството бе връчена официално заповедта на РЗИ – Хасково.
Д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково, съобщи, че при първите проби по показател „естествен уран“ при норма 0,03 е показало 0,029 милиграма на литър.
При вторите са установили, че стойностите на алфаактивност при норма 0,1 бекерела на литър, са по-високи – от 0,29 до 0,47 . От РЗИ предписали мерки на ВиК. Третата проба показала, че навсякъде стойностите на урана са станали под 0,02, а изчислената индикативна норма е в рамките на допустимото.
Това наложи вдигането на забраната за ползване на водата.
Инж. Лозко Лозев от „ВиК – Хасково“ определи това, че хасковлии отново ще могат да пият чиста вода от чешмите като тържествено събитие за Хасково. Той не каза каква част от питейната вода се губи от течове в областния град, но спомена за 50 – 55% от общото количество в цялата област. Преди две години този процент за Хасково бе 75, а голяма част от него се дължи на амортизираната тръбна мрежа.
Кметът Станислав Дечев каза, че днес приключват сагата, в която е участвал като областен управител и като кмет. През тези три години от бюджета са отделели 706 000 лева за купуването на вода на обществените организации.
В областния град бе въведена забрана за пиене на водата през април 2017 г., когато в нея бе открито съдържание на уран и алфа активност над влезлите в сила допустими норми – за урана от 0,06 стана 0,03 милиграма на литър.
От РЗИ-Хасково веднага наредиха да се спре добиването на вода от тръбни кладенци, където бе открит този елемент.
Правителството на Бойко Борисов светкавично отпусна 2 млн. за създаване на нови кладенци, с чиста вода.
В края на 2018 г. Хасковската районна прокуратура прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода. Разследването доказало, че водата в областния град е безопасна за здравето и така няма укриване на информация.
През 2019 година новите кладенци бяха готови, а чистата водата от тях се вля в амортизираната тръбна мрежа.

В Симеоновград си остава забраната за ползване на водата за питейно – битови нужди. Тя е с влошена качество от много години заради амортизираната инфраструктура. Според господин инж. Лозко Лозев проблемът с водоснабдяването на Симеоновград в момента е преодолян. Участъкът от водонапорния водопровод от Преславец към града е оправен, почистен и в момента работи.

Все още остава забрана за пиене на вода в селата, които се захранват от помпена станция „Българин“. През май 2019 година от РЗИ съобщиха, че в нея са открити завишени стойности на опасни флуориди. В момента в селата Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил от ВиК има доставят вода с водоноски.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама