След 3 години забрана, питейната вода в Хасково вече е годна за пиене

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 11:17

След 3 години забрана, питейната  вода в Хасково вече е годна за пиене

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Питейната вода в Хасково вече е годна за пиене, обяви на пресконференция областният управител Стефка Здравкова. В понеделник, 17 май, на ВиК дружеството бе връчена официално заповедта на РЗИ – Хасково.
Д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково, съобщи, че при първите проби по показател „естествен уран“ при норма 0,03 е показало 0,029 милиграма на литър.
При вторите са установили, че стойностите на алфаактивност при норма 0,1 бекерела на литър, са по-високи – от 0,29 до 0,47 . От РЗИ предписали мерки на ВиК. Третата проба показала, че навсякъде стойностите на урана са станали под 0,02, а изчислената индикативна норма е в рамките на допустимото.
Това наложи вдигането на забраната за ползване на водата.
Инж. Лозко Лозев от „ВиК – Хасково“ определи това, че хасковлии отново ще могат да пият чиста вода от чешмите като тържествено събитие за Хасково. Той не каза каква част от питейната вода се губи от течове в областния град, но спомена за 50 – 55% от общото количество в цялата област. Преди две години този процент за Хасково бе 75, а голяма част от него се дължи на амортизираната тръбна мрежа.
Кметът Станислав Дечев каза, че днес приключват сагата, в която е участвал като областен управител и като кмет. През тези три години от бюджета са отделели 706 000 лева за купуването на вода на обществените организации.
В областния град бе въведена забрана за пиене на водата през април 2017 г., когато в нея бе открито съдържание на уран и алфа активност над влезлите в сила допустими норми – за урана от 0,06 стана 0,03 милиграма на литър.
От РЗИ-Хасково веднага наредиха да се спре добиването на вода от тръбни кладенци, където бе открит този елемент.
Правителството на Бойко Борисов светкавично отпусна 2 млн. за създаване на нови кладенци, с чиста вода.
В края на 2018 г. Хасковската районна прокуратура прекрати наказателното производство за укриване на информация за наличието на високо съдържание на уран в питейната вода. Разследването доказало, че водата в областния град е безопасна за здравето и така няма укриване на информация.
През 2019 година новите кладенци бяха готови, а чистата водата от тях се вля в амортизираната тръбна мрежа.

В Симеоновград си остава забраната за ползване на водата за питейно – битови нужди. Тя е с влошена качество от много години заради амортизираната инфраструктура. Според господин инж. Лозко Лозев проблемът с водоснабдяването на Симеоновград в момента е преодолян. Участъкът от водонапорния водопровод от Преславец към града е оправен, почистен и в момента работи.

Все още остава забрана за пиене на вода в селата, които се захранват от помпена станция „Българин“. През май 2019 година от РЗИ съобщиха, че в нея са открити завишени стойности на опасни флуориди. В момента в селата Рогозиново, Българин, Шишманово, Доситеево, Овчарово, Коларово и Богомил от ВиК има доставят вода с водоноски.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 11:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.