Прокурори: Уранът във водата не е опасен

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2018 11:03

Прокурори: Уранът във водата не е опасен

Водата в Хасково е безопасна за здравето на човека. Това констатира разследване на Прокуратурата, която се самосезира, когато през април 2017 г. се установи, че в нея има наличие на уран. Тогава се вдигна голям шум, защото, според изказванията на много специалисти, наличието на високо съдържание на този елемент и общата алфа активност е много опасна.
Това бе причината да се поискат от държавата пари за нови, безопасни сондажни кладенци, от които да се черпи годна за пиене вода.
В средата на месец май 2017 г. стана ясно, че правителството отпуска близо два милиона лева за справяне с повишеното ниво на уран в питейната вода в община Хасково. Решението обяви след заседание на Министерския съвет депутатът от ПГ на ГЕРБ от Хасковски избирателен район Делян Добрев.
Започна сондирането за четири нови кладенеца за питейна вода.
През това време от РЗИ препоръчваха на Община Хасково да уведоми населението да не използва водата за питейни нужди и приготвяне на храна. Започна снабдяването с бутилирана вода за кухните на детските градини и ясли, училища, социални и лечебни заведения. Всичко бе с цел да се опази здравето на населението.
Специалисти по уранодобив още тогава си казаха мнението, че нивото на съдържание на елемента не е опасно за здравето на хората.
След година и половина изводът на Прокуратурата е, че „са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве“.
От РЗИ – Хасково, все още не са вдигнали забраната за пиене и готвене с водата от чешмите. Твърдят, че не са запознати с решението на Прокуратурата.
На 15 август 2018 г. в лаборатория е установено наличието на високо съдържание на уран и във водата на Харманли. Тогава също не повярваха на уранодобивниците, които твърдяха, че завишението на този показател не е опасно за здравето на хората. Въпреки това от РЗИ отново сложиха забрана за ползване на питейна вода. Чак в края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призна, че „кратковременната употреба на вода, и то с незначително отклонение от приеманата норма, не крие непосредствен и съществен риск за здравето на хората“. Думите му бяха в отговор на въпрос на депутатите Виолета Желева и инж. Николай Динков по повод наличие на уран във водата в някои общини на областта.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2018 11:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама