Две години и два милиона лева няма да решат проблема с водата на Хасково

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2019 08:39

Две години и два милиона лева няма да решат  проблема с водата на Хасково

Акценти

  • В момента в градската канализация се губи 75% от питейната вода.
  • Уранът в нея не е опасен за здравето, е заключението на специалисти и Прокуратура
  • Няма гаранция, че новите кладенци също няма да се „замърсят“.

Свързани публикации

Близо две години и два милиона лева не могат да решат проблемите с доставката на качествена питейна вода за Хасково. Средствата, отпуснати с министерско постановление, са предназначени за спешно изграждане на кладенци, с които да се доставя вода без повишено съдържание на уран. До този момент те не работят, а хасковлии продължават да ползват опасна, според РЗИ, вода. От заключение на Прокуратурата обаче консумацията й не може да увреди здравето и живота на хората.

През 2017 година в медиите излиза на бял свят новината, че питейната вода на Хасково е радиоактивна. На 4 април, същата година, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е информирала Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Хасково за установено несъответствие в качеството на питейната вода. То е по химичен показател „уран“ и „алфа активност“ и е регистрирано в някои тръбни кладенци, използвани за питейно-битово водоснабдяване на част от Хасково.

Това съобщение се възприема като сензация, а отзвукът от нея е във всички медии.

РЗИ взема мерки и издава предписания, да не се ползва вода от чешмите, а Общината отделя пари от бюджета си за снабдяването на обществените институции с минерална вода.

Местните хора са уплашени, а от ВиК дружеството успокояват, че могат да намерят решение. То обаче е свързано с пари, а те се осигуряват от политиците. Обръщат се към служебния кабинет „Герджиков“, но получават отказ. Областният управител по това време Минко Ангелов съобщи, че за урана във водата се е знаело по-рано и той разполагал с документи, които показвали резултатите от изследвания с дати 17 октомври 2016 г. и 9 ноември 2016 г., Криело се за да няма критики към кабинета „Борисов 2“. Въпреки това, господин Ангелов е наредил да се изпратят за изследване допълнителни проби в алтернативни лаборатории.

По негово мнение, тревогата е била преувеличена, защото край Хасково има и други източници, от които може да се черпи безвредна вода и не е трябвало да се създава паника.

Това потвърди и здравният министър Илко Семерджиев на пресконференция, проведена на 12 април 2017 година. На нея той каза, че в министерството са получили уверенията на ВиК – Хасково, че градът е пресвързан към други водоизточници, така че да се осигури с вода без риск за хората. От неговите думи се разбра, че според Световната здравна организация /СЗО/ здравният риск за хората е малък при положение, че консумира такава вода. Човек може да получи увреждания при консумация от 30 микрограма на литър за период от минимум 70 години. Рискът за развитие на ракови заболявания при такава консумация е 1:10 000.

На подобно мнение е и директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита д-р Валерия Хаджидекова. Дни след него пред 24zdrave.bg, че уранът не се класифицира като канцероген от международните организации.

Мнението и на други нейни колеги е в тази посока – консумацията на вода с такова леко завишение на урана не е нито опасна, нито вредна. Освен това, замърсяването е с естествен уран, а не с изотопа уран, който всъщност е с висока радиоактивност.

От многото разисквания по този въпрос се разбра, че високите стойности на урана се дължат на въведените през 2015 година по-високи радиологични показатели на питейните води вследствие приета евродиректива. До 2015-та нормата е била 0,06 микрограма на литър, а след тази година допустимата стойност на естествения уран става 0,03 микрограма.

На тази промяна обаче не бе обърнато внимание. Започна се една объркваща полемика, с която се търсеше кой е виновен и защо навреме не е сигнализирано за опасността.

В бъркотията по традиция се включи Прокуратурата, която започна да разследва.

Точно по това време се сформира кабинетът „Борисов 3“. Депутатът от Хасково Делян Добрев на първото заседание на 44-то Народно събрание заяви, че са необходими 2 млн. лв. за справяне с проблема с опасната питейна вода на Хасково. Министерски съвет отпусна парите веднага, защото това бе залегнало в предизборната програма на ГЕРБ.

Възниква въпросът как бе определена тази сума и какво точно ще се прави с нея. От ВиК ЕООД – Хасково отговориха, че индикативната стойност на инвестиционните мерки е определена на база пазарни цени на изпълнени в последните години и въведени в експлоатация обекти с подобен предмет и сложност.

В допълнение казват, че изграждането на нови водоизточници е задължение на Община Хасково и че тази инвестиция не зависи от тях.

След като въпросът с опасната вода в Хасково влезе в Парламента, се сформираВременна комисия за установяване на потенциално опасните и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.“ 

След два месеца излезе доклад от 128 страници. В него комисията препоръчва „на пряко ангажираните ведомства по-добра координация между институциите, подобряване взаимната информираност, включването на необходимите експерти в тази сфера, подобряване на контрола“.

През това време усвояването на парите вече е в ход. Кметът на Хасково Добри Беливанов каза, че парите са получени в края на лятото на 2017 година и Общината веднага е започнала да действа. „Обявихме бърза обществената поръчка. Сключихме договор с фирмата и работата започна. Трите кладенеца са готови и четвъртия, в Узунджово, всеки момент ще бъде пуснат. Освен това правим два водопровода, които да свържем със съществуващия.“

За вторите четири, от общо осем планирани нови кладенци, не може да се повтори бързата поръчка, защото следват процедури. Това са: издаване на разрешение за водовземане, утвърждаване на санитарно-защитените зони и други, които изискват време.“

Изпълнители на строителните работи са: ДЗЗД „Аква Инженеринг“ и консорциум „ТИ ВИ БИ Водопроект“.

В началото на година премиерът Бойко Борисов при посещение в Димитровград нареди спешна проверка за установяване защо реализацията на инвестицията се бави. Тя пък стана предмет на политически спорове между управляващата ГЕРБ и опозиционната БСП. Първите обещават това да стане до месеци, вторите казват, че това е невъзможно.

От Общината имат две споразумения с МРРБ, с които удължават срока за пускането на новите водоизточници до края на 2019 година. Забавяне няма и това установиха и проверяващи, които нахлуха в кметската администрация само половин ден след подканата на премиера Борисов. Няма и нарушения при усвояването на двата милиона.

Докато хасковлии чакаха спасението от новите кладенци, Прокуратурата разследваше и след година и половина установиха, че тревогата с урана е била силно преувеличена, а опасност за здравето на хората няма. На 5 декември 2018 г. съобщиха, че „водата в гр. Хасково е безопасна за здравето на хората“, а изводът им е, че „не са настъпили немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве“.

Да края на март 2019 година, близо две години от обявяването на проблема, за „Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково“ са похарчени 1 970 853 лв., от които 1 930 000 лв. са от държавата и 40 853 лв. – от община Хасково.

Похарчиха се милиони за инвестиции, изградиха се нови кладенци, за които не е сигурно, че след време няма се окажат с високо съдържание на този радиоактивен елемент. Това могат да го потвърдят специалистите, които знаят, че в природата непрекъснато се формират нови уранови находища от течащата подземна вода. Още повече, че новите сондажи са от същия водоносен пласт като старите.

Покрай безмислената логорея се пропусна да се коментира най-важният въпрос, а той е, че в момента в градската канализация се губи 75% от питейната вода. Тя е като плетена кошница и докато не се оправи колкото допълнителни източници да се изграждат, водата и парите ще изтичат.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2019 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама