Неравномерностите в потребяването на вода водели до нейното помътняване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 09:43

Неравномерностите в потребяването  на вода водели до нейното помътняване

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

„Ще реконструираме една от помпените станции на Свиленград, което е част от мерките против помътняването на питейната вода.“ Това каза инж. Лозко Лозев от „ВиК – Хасково“.
Всеки ден в социалната мрежа в интернет се споделят снимки и гневни коментари от различни квартали в целия граничен град. Хората коментират, че тя не става нито за пиене, нито за готвене, прането е съсипано, невъзможно е и човек да се изкъпе.
Големи неравномерности в потребяването на вода и рязката промяна на скоростта ѝ са причината за помътняването ѝ в Свиленград. Така обясняват от ВиК дружеството появяването на мътната течност, която тече все по-често от чешмите. По техни думи, консумацията на вода през ноща е ниска, тъй като заради карантинната не работят нито казината, нито ресторантите. През деня, когато започнат да я ползват битовите абонати, потреблението рязко скача. С годините в старите етернитовите тръби се е натрупал слой отложения, сред които и манган, и при промяна на скоростта на водата те се отлюспват от старите тръби и достигат до потребителите.
През последните години голяма част от водопреносната мрежа в града бе подменена с полиетиленови, които задържат по-малко частици, но в старите той все още е в голямо количество и при подобни случаи достига до потребители.

Междувременно стана ясно, че старозагорската фирма „ЕлфиТех“ ООД, която трябваше да построи станция за пречистване на водата от манган в Свиленград, се е отказала. Това съобщи вестник „Стария мост“, където се уточнява, че договорът бил подписан в края на януари 2019 г. под условие Общината до три месеца да намери финансиране, но това така и не се случило. От фирмата изчакали доста след вписания в споразумението срок, но накрая решили да се откажат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 09:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.