Неравномерностите в потребяването на вода водели до нейното помътняване

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 09:43

Неравномерностите в потребяването  на вода водели до нейното помътняване

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

„Ще реконструираме една от помпените станции на Свиленград, което е част от мерките против помътняването на питейната вода.“ Това каза инж. Лозко Лозев от „ВиК – Хасково“.
Всеки ден в социалната мрежа в интернет се споделят снимки и гневни коментари от различни квартали в целия граничен град. Хората коментират, че тя не става нито за пиене, нито за готвене, прането е съсипано, невъзможно е и човек да се изкъпе.
Големи неравномерности в потребяването на вода и рязката промяна на скоростта ѝ са причината за помътняването ѝ в Свиленград. Така обясняват от ВиК дружеството появяването на мътната течност, която тече все по-често от чешмите. По техни думи, консумацията на вода през ноща е ниска, тъй като заради карантинната не работят нито казината, нито ресторантите. През деня, когато започнат да я ползват битовите абонати, потреблението рязко скача. С годините в старите етернитовите тръби се е натрупал слой отложения, сред които и манган, и при промяна на скоростта на водата те се отлюспват от старите тръби и достигат до потребителите.
През последните години голяма част от водопреносната мрежа в града бе подменена с полиетиленови, които задържат по-малко частици, но в старите той все още е в голямо количество и при подобни случаи достига до потребители.

Междувременно стана ясно, че старозагорската фирма „ЕлфиТех“ ООД, която трябваше да построи станция за пречистване на водата от манган в Свиленград, се е отказала. Това съобщи вестник „Стария мост“, където се уточнява, че договорът бил подписан в края на януари 2019 г. под условие Общината до три месеца да намери финансиране, но това така и не се случило. От фирмата изчакали доста след вписания в споразумението срок, но накрая решили да се откажат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 22, 2020 09:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама