Плеядата – Словото, част 2

Павел Атанасов
От Павел Атанасов април 12, 2018 17:39

Плеядата – Словото, част 2

Плеяда

  • съзвездие;
  • група от изтъкнати дейци на науката и изкуството, които творят в една и съща епоха

С Л О В О Т О

Още едно име също ще остане в аналите на литературния и културния живот на града – това на Божидар Грозев. Сигурен съм, че малко хора го познават, но той бе активен участник в литературните и културни прояви, с които се опитвахме да запълним празнотите в духовното пространство на нашия град. Божидар няма обемно творчество, но винаги имаше позиция за обществените и литературните процеси и изяви. В годините той се отдаде на журналистика, но, струва ми се, не се е откъсвал от своето призвание. Там, където е бил, го помнят и уважават заради неговата прямота и коректност.
На небосвода над Харманли грее една малка звезда с неподправено чиста светлина. Звездата на Димана Данева. За съжаление отдавна угаснала, но продължава да изпраща светлина и да топли сърцата на хората. Позабравена, тя бе преоткрита през 80-те години на миналия век благодарение на усилията на Паун Генов и Елисавета Цветкова, която написа прочувствено слово за съдбата и творчеството на Димана Данева, живяла едва 27 години.
Обречена от тежка и нелечима болест, Димана вае своя поетически свят с много вяра в живота и красотата му. Има и нотки на обезвереност, ала те не са доминантни, сякаш тези нотки са антитезата на оптимизма й, според правилата на изкуството. Любовта й към града и неговите схлупени къщурки, към зелените поляни и дъхавите люляци „… от лунен лъч обвезани“ е обемна и безалтернативна.
Има издадени две книги посмъртно, но топлият й и вълнуващ глас още се чува от тези, които имат сетива.
Още едно име ще спомена – Димитър Петрополов. Много малко хора го познават. И той има съдбата на Димана Данева – много млад е напуснал този свят, успял да издаде единствена стихосбирка. Попаднал под влияние на декадентски настроения и символизма, от стиховете му лъха страх, безпомощност, липса на радост от живота. Затова и най – често срещаните думи в творчеството му са скръб, смърт, гроб, които показват душевната нагласа на това младо момче.

Първа част.

 

Павел Атанасов
От Павел Атанасов април 12, 2018 17:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.