Новини от Хасковска област и Югоизточна България

Текст, снимки и видео от Хасковска област и Югоизточна България

Божидар Гродев, Димана Данева

Божидар Гродев, Димана Данева

Плеяда

  • съзвездие;
  • група от изтъкнати дейци на науката и изкуството, които творят в една и съща епоха

С Л О В О Т О

Още едно име също ще остане в аналите на литературния и културния живот на града – това на Божидар Грозев. Сигурен съм, че малко хора го познават, но той бе активен участник в литературните и културни прояви, с които се опитвахме да запълним празнотите в духовното пространство на нашия град. Божидар няма обемно творчество, но винаги имаше позиция за обществените и литературните процеси и изяви. В годините той се отдаде на журналистика, но, струва ми се, не се е откъсвал от своето призвание. Там, където е бил, го помнят и уважават заради неговата прямота и коректност.
На небосвода над Харманли грее една малка звезда с неподправено чиста светлина. Звездата на Димана Данева. За съжаление отдавна угаснала, но продължава да изпраща светлина и да топли сърцата на хората. Позабравена, тя бе преоткрита през 80-те години на миналия век благодарение на усилията на Паун Генов и Елисавета Цветкова, която написа прочувствено слово за съдбата и творчеството на Димана Данева, живяла едва 27 години.
Обречена от тежка и нелечима болест, Димана вае своя поетически свят с много вяра в живота и красотата му. Има и нотки на обезвереност, ала те не са доминантни, сякаш тези нотки са антитезата на оптимизма й, според правилата на изкуството. Любовта й към града и неговите схлупени къщурки, към зелените поляни и дъхавите люляци „… от лунен лъч обвезани“ е обемна и безалтернативна.
Има издадени две книги посмъртно, но топлият й и вълнуващ глас още се чува от тези, които имат сетива.
Още едно име ще спомена – Димитър Петрополов. Много малко хора го познават. И той има съдбата на Димана Данева – много млад е напуснал този свят, успял да издаде единствена стихосбирка. Попаднал под влияние на декадентски настроения и символизма, от стиховете му лъха страх, безпомощност, липса на радост от живота. Затова и най – често срещаните думи в творчеството му са скръб, смърт, гроб, които показват душевната нагласа на това младо момче.

Първа част.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Verified by MonsterInsights