Плеядата – Словото -1

Павел Атанасов
От Павел Атанасов април 6, 2018 21:35

Плеядата – Словото -1

Плеяда

  • съзвездие;
  • група от изтъкнати дейци на науката и изкуството, които творят в една и съща епоха.

Искам да го има моя град!
И да пребъде! Така, както в тези повече от петстотин години, огряван от яркото южно слънце, ръфан от студените зимни ветрове е оцелял.

Оцелял е в годините, когато населението видимо е било разделено на господари и раи, когато на небето над него е имало два бога, когато доброто и злото са имали различни цветове за едните и другите. А и по– друга мярка са имали. Като справедливостта, например. Няма универсално измерение за нравствените категории, има само обществено прието, което не е универсално.
Някой задавал ли си е въпроса откъде идва тази духовна енергия и дали въобще я има. Според мене – има я.Съвършено ясно е. Не е важно дали е космическо проявление на духа или блика от някакъв извор. Важното е, че озарява това малко кътче българска земя и хората в него. Изумително е!
Да погледнем в исторически и митологичен план на нещата. Колко красива и колко романтична е легендата за Гергана! Докато другаде, по други места, легендите са свързани с приказни герои, които преместват планини, пресушават реки и езера, харманлийци са сътворили легенда за крехкото селско момиче, което не заменя съкровените си чувства за други – далечни и непонятни. Ето това също е показателно за по – особената структура на народното съзнание и култура по тези места, за по–другата струна в душевността на харманлиеца.
И на това място, където няма съдбовни колизии, няма разтърсващи събития, сякаш всичко е спокойно и подредено, покрито с мантията на южняшката леност, се раждат будни и неспокойни хора, орисани от творческа страст, енергия и откривателски дух. Това са те – нашата гордост и вяра. И като си помисли човек, ако не се вгледаш внимателно, няма да ги забележиш, защото са обикновени хора като поведение, но всеки от тях си носи своята аура. И само, когато настъпи мигът, огънят в тях се разгаря, искрите заливат сцената и обхващат множеството,
за да лумне в него огънят на твореца. И много често в огъня изгарят самите творци, но те обикновено са казали това, което са имали да кажат.
Сега се сещам, че в Антарктида, на остров Тауър, има залив, наречен на името на нашия град. Харманли няма славата на важен океански или морски град, нито е възлово пристанище на голяма река. Тогава? Този, който е нарекъл така залива, е носел в сърцето си любовта и духа на родния град.
Ще се опитам да онагледя с примери тези твърдения.
Ето ги!

С Л О В О Т О

Нека приемем, че в началото е словото. Особено ми харесва третият стих от Евангелието на Йоан като апотеоз на човешката реч и човешката мисъл
„И Словото бе Бог“
Чрез словото човек може да разкрие своята същност до най-неподозирани дълбини. И в Харманли има такива творци, които разполагат с цяла палитра от думи и изразни средства, чрез които да нарисуват картина, да разкрият чувствата си и своя интимен свят, да покажат различните състояния на духа.
Генчо Стоев е един от тях. Той е доайенът, може да се каже, на пишещите в града, техен учител. Генчо Стоев, струва ми се, не участваше активно в живота на софийската писателска бохема, предпочиташе да се вглъби в себе си, да изживява живота на своите герои, десетки пъти да изкачи Витоша, за да се освободи от натрупалата се негативна енергия и да се презареди с нова – позитивна. Той бе философ не само като натрупани знания във факултета по философия, но и като мислител. Беше мъдър човек.
Животът не само го е живял, но го е и осмислял – търсел е своята пътека в него.
Генчо Стоев беше продуктивен писател: разкази, очерци, романи, та и стихове е писал в младежките си години. Вълнуваха го проблемите на съвременния свят /“Циклопът“, „Лош ден“/ и на историческото ни минало /“Цената на златото“, „Завръщане“/,като умееше да продължи сюжетната линия и живота на героите си в по–други дни и други обществени условия.
Само „Цената на златото“ да беше написал, той пак щеше да влезе в храма на българската литературна класика. Затова и наградите, които получаваше съвсем заслужено за творчеството си, бяха очевиден признак за стойността на неговата работа. За мене много високо признание за неговото изящно слово и философски прозрения беше номинацията му от всички балкански писателски съюзи – литературния приз „Балканика“.
Тази награда беше новоучредена и неин пръв носител беше Генчо Стоев.
Той беше много отзивчив към тревогите и съмненията на младите хора, опитващи се да навлезнат в дебрите на необятния свят на литературата. Помагаше им със съвети, свързани с литературния процес, пишеше предговори и т.н.
Такъв човек и творец беше Генчо Стоев!
Сега съм много затруднен, защото тези, които ще спомена, са ми много близки, познавам ги от деца, които днес имат своето място в литературния живот на страната. Това са Гриша Трифонов и Георги Николов – членове на СБП.

Гриша Трифонов

Гриша Трифонов

За съжаление Гриша си отиде много рано, недоизпял песните си. А сигурно имаше много от онова, което искаше да каже, да провокира с другата си гледна точка, която си беше неговата истинска същност. Не приемаше нищо априори. Беше бунтар по дух. Затова със свои приятели и съмишленици създадоха „Поети с китари“, като се изживяваха като истински бардове, в каквито се превърнаха по–късно в годините. Дано след него това прекрасно начинание не закърнее!
Преди години в Харманли излезе една малка книжка със стихове от няколко млади автори, между които и Гриша. Още тогава пролича, че онова непокорно момче и поетът в него са едно и също нещо. И той завладя България със стиховете си и песните, които изпя, особено след оня паметен фестивал „Бургас и морето“.
Гриша много ценеше почитателите си и разговаряше с тях като с близки хора, съмишленици и приятели, без да използва помпозни слова и без фокусите на риториката – просто и ясно. Това го сближаваше с тях, той всъщност беше един от тях, затова и с такава благост в гласа си Гриша споделяше невидимото от своя интимен свят. И го правеше с привидно безразличие – защо ли говоря тези неща пред вас, които всъщност вие вече знаете?!
Такъв ще го запомня…

Георги Николов

Георги Николов

Георги Николов също е много талантлив – доказателство за това са литературните награди, които получаваше през годините – „Южна пролет“ за първа книга, „Изворът на Белоногата“, награда на СБП за най–добър роман през 2011 година /“Киноманът“/.
Особеното при него е подчертаната му интелигентност, с която той не парадира, но е втъкана в него самия и високото му образование, в Полша и в България. Вродена е в него почитта му към словото – за него то не е само въпрос на изказ, но и философски промисъл: чрез словото да извае образ, да разкрие чувства, да внуши на читателя си доверие към неговото творчество и към неговия автор. А творчеството му започва да става по–обемно и по –стойностно. Тук нямам предвид публичните му изяви и някои критически материали, в които смело и аргументирано изгражда другата страна на своя натюрел.
Не приемам количествената оценка на творчеството, това е само статистика, която не винаги кореспондира с изяществото на словото и неговата естетическа обагреност. Някой знае ли колко стихотворения е написал Вазов?
В поетическите миниатюри на Георги Николов се открояват един акцент и една задължителна финална кода. В тях няма конкретно историческо време, защото чувствата са вечни. Затова, докато съществува тази земя, ще има море и вързани лодки на кея, полюшвани от вълните. И гъвкавата походка на млада и красива жена.
Още нещо искам да кажа – неподправеното чувство за хумор, ясно изразено в епическите му книги. Аз съм изненадан! За всичко останало са си казали думата критиците. Аз в случая съм само преброител на звездите.

В следващия брой четете за: Божидар Грозев, Димана Данева, Димитър Петрополов

 

Павел Атанасов
От Павел Атанасов април 6, 2018 21:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.