Още двама са заразените с коронавирус в Хасково, в страната – 21

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2020 09:00

Още двама са заразените с коронавирус в Хасково, в страната – 21

Акценти

  • В областния град носителите на вируса вече стават 6, един е излекуван

Свързани публикации

За още две лица, заразени с коронавирус , съобщават от Областна администрация – Хасково. От там обясняват, че са взети шест проби, две от които са дали положителен резултат.

Носителите на COVID-19 са мъж на 72 години и жена на 66, и двамата от областния град. Те не са пътували извън страната, но са били в контакт с лица, завърнали се от чужбина.

Настанени са в инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково.

За страната през изминалото денонощие заразените са 21, а излекуваните – 68. Така общата бройка на носителите на COVID-19 е  669. Това съобщи на брифинга тази сутрин Националният оперативен щаб.

На него бе и д-р Асен Меджидиев от Софийска лекарска колегия, който се обърна към българите с призив да си стоят в къщи по време на празниците, за да се избегне масовото разпространение на заразата. „Да не се удавим накрая след тези уникални резултати“, прикани емоционално той и съобщи, че в София лекарите са 9 000, като една трета са пряко заети с коронавируса. Обадили му се 50-т от тях с настояване да се реагира, след като са били наблюдавани много струпваня на хора в столицата.

От днес е в сила задължението всеки, който се движи на обществено място, да е с медицинска маска, или в краен случай  – с шал.

Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги. Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

В анализ на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията се твърди, че неправилно изработената маска от плат може да увеличи риска от заразяване.

През вчерашния ден регистрираните заразени в страната  са 24.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2020 09:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама