Навън вече ще може да се излиза само с маска или шал

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2020 13:21

Навън вече ще може да се излиза само с маска или шал

Акценти

  • "Вчера сме поръчали 30 000 PCR теста и сме ги платили на Южна Корея, защото казват, че там са едни от най-добрите," каза Борисов

Свързани публикации

Носенето на предпазни маски и шалове от полунощ на обществени места става задължително. Това обяви премиерът Бойко Борисов тази сутрин на брифинг. То е по искане на генерал Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб /НОЩ/.

„Ще говоря с Ананиев от полунощ да направим задължително носенето на маски навън… Щом се налага да излезе, ще си сложи някакъв вид предпазен шал – ако, повтарям, при тези милиони маски, които се произведоха, някой каже, че няма. Отделно сме поръчали един милион маски още. Плюс и фабриките произвеждат непрекъснато, плюс всеки може и да си шие“, каза премиерът.

На брифинга присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, на труда и социалната политика Деница Сачева и проф. Тодор Кантарджиев.

Ресорните министри съобщиха, че за хората, които изпитват трудности от икономическата криза, правителството взема мерки. От социалното министерство предвиждат еднократна помощ за родители, останали без работа. Втората е по линия на банките – тя  позволява да се разсрочи изплащането на кредити, като това не става автоматично, а трябва да се заяви писмено в банката и да се договори с нея.

Маските от плат, използвани за защита от респираторни вируси (какъвто основно е и COVID-19), защитават по-малко от медицинските и дори може да увеличават риска от заразяване. Причината е, че в тях се натрупва влага, която помага на вируса да се задържи и развива. Капките от дишане и говорене преминават почти безпрепятствено. Според някои изследвания става дума за пропускане на 40 до 90 процента от капчиците.

Това се казва в анализ на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията, разпространен на 26 март.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 11, 2020 13:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама