Депутатите се отказват от заплатата, но не и от доходите си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2020 07:05

Депутатите се  отказват от заплатата, но не и от доходите си

Акценти

  • Освен месечното си възнаграждение, те получават много други бонуси
  • С тях им се събират около 8 600 лева месечно.
  • Вестник Сакарнюз # 14/898 година XVII, 10 - 16 април 2020 г.

Свързани публикации

През миналата седмица народното събрание  след два часа популистки спорове гласува предложението на ГЕРБ за замразяване на заплатите на депутатите на 3747 лв. Те трябва да ги дарят за борба с коронавируса по време на извънредното положение. За времето от 1 април 2020 г. до отмяната на извънредното положение от начислените възнаграждения да се правят удръжки за социални и здравни осигуровки, за данък върху доходите на физическите лица, а останалата сума да не се изплаща на народните представители. Тя ще се предоставя за дейности по превенция и лечение на Covid-19.
Същото важи и за възнагражденията на премиер, министри, ръководства на агенции и политически кабинети, но не и на тези на президент, вицепрезидент и съдебна власт.
В момента възнагражденията на депутатите се актуализират на всеки 3 месеца и са три пъти повече от средната заплата в обществения сектор. Поредното увеличение се падна в началото на април и основната заплата на народните избраници трябваше да стане 4 284 лв. В същото време предприятия и бизнеси изнемогват, безработицата расте заради короновирусната епидемия, а бюджетът трябва да се актуализира заради кризисни разходи и очакван спад на приходите.
Председателят на парламента Цвета Караянчева първоначално заяви, че замразяването на заплатите щяло да е популизъм, с което още повече разгорещи избухналия обществен скандал, а малко след това премиерът Бойко Борисов скоростно приключи темата, като нареди на ГЕРБ да внесат предложение за запазване на въпросните възнаграждения на нивата от декември 2019 г. Сега обаче управляващата партия взе ново решение.

Какви са доходите народните избраници?

Основното месечно възнаграждение (ОМВ) на депутата в момента е 3747 лева. Освен това, всеки един от тях получава към месечното си възнаграждение допълнително 66.67% от ОМВ. Тези пари са безотчетни, като официално са предвидени за консултанти, помощници, справки, експертизи и за каквото още се сетите. Това са около 2 498 лева отгоре.
За участие в парламентарна комисия съответният народен представител получава допълнително 15% от основното месечно възнаграждение.
Ако е зам.-председател на комисията – 25%, а ако е председател – цели 30%.
Всеки депутат може да участва в повече от една комисия. В сегашното 44-то Народно събрание има 23 комисии с 439 членове. Това означава, че всеки народен представител участва средно в две. Допълнително има три постоянно действащи подкомисии с общо 15 членове и 9 временни комисии с общо 128 членове. Така общата бройка на членство по тази линия на заетост е 35 комисии с общо 582-ма члена. Това определя съпринадлежност на всеки депутат в 2.43 комисии. Което означава, че болшинството от депутатите получават допълнително още 30% от ОМВ за участие в комисии, или 1124 лв.
Народните избраници получават допълнително трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит, в размер на 1% от ОМВ за всяка прослужена година. Ако приемем, че трудовият стаж на депутатите е поне 20 години, то към заплатата си в края на месеца те прибавят още минимум 20% или около 700 лева.
За научна степен “Доктор”, имащите я получават допълнително 10% от основното месечно възнаграждение за народен представител, а ако тя е “Доктор на науките” – 15%.
В бюджета на Парламента са включени две средномесечни заплати за страната, или 2 500 лева годишно на човек. Това прави по 208 лева допълнително към месечната им заплата за дрехи.
Като допълнителни екстри народните избраници получават:
• Безплатен апартамент (за нежители на София). То включва и типово обзавеждане, както и плащане на месните данъци и такси, охрана.
• Безплатен транспорт (градски, железопътен, морски – първа класа и спални вагони)
• Работно помещение в София, или иначе казано – ОФИС (с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уебстраница).
• До общо 40 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни, за дестинации над 250 км от София, а на останалите – до общо 12 самолетни билета годишно – еднопосочни или двупосочни, във връзка с дейността им като народни представители.
• Народните представители имат право на квартирни и дневни за сметка на Народното събрание при посещение в изборните райони. Размерът на квартирните и лимитът на пътните, когато се пътува със собствен автомобил, се определят от председателя на Народното събрание.
Ако трябва да направим равносметка, то депутат, участващ в две комисии (без да се отчита дали е председател или зам.-председател), с 20-годишен трудов стаж и неотчитайки научните звания, получава около 8 500 – 8 600 лв. месечно възнаграждение. Така и да „дарят“ заплатата си, на тях ще им останат 4 853 лева месечно.

8 600 лева е максималната сума, която народните
избраници получават месечно. Тя се определя като върху основната им заплата се добяват и други суми. Те са за участие в комисии, за трудов стаж, за научна степен. В потфейла им влизат още командировъчни, средства за дрехи, ползване на служебен автомобил, наемане на офис, безплатен обзаведен апартамент, осребряване на самолетни билети, пътуване безплатно по железопътен, градски и морски транспорт. 

Източник: Икономически живот

 

Лептата на бедната вдовица:

“И седна Иисус срещу съкровищницата и гледаше, как народът пуска пари в съкровищницата. Мнозина богати пускаха много. А една бедна вдовица, като дойде, пусна две лепти, сиреч, един кодрант. Като повика учениците Си, Иисус им рече; истина ви казвам, че тая бедна вдовица тури повече от всички, които пуснаха в съкровищницата; защото всички пуснаха от излишъка си, а тя от своята немотия тури всичко, що имаше, цялата си прехрана” (Марк 12:41–44).

Ученик поиска да дари спестяванията си срещу коронавируса

Ученик от Свиленград поиска да дари спестяванията си на местната болница, за да спрат коронавируса, съобщава вестник „Старият мост”.
Второкласникът от училище „Иван Вазов“ – Джем Ариф Едже, влязъл в болницата и изсипал от касичката си всичките монети, събирани от дълго време. Пред лекарите детето преброило спестените 174 лева на стотинки и поискало да ги дари. С парите момчето се надявало да спре коронавируса, за да могат децата като него да излизат свободно навън и да ходят на училище.
Трогнати от жеста, от лечебното заведение отказали да приемат дарението на детето и отправили благодарствено писмо към него и родителите му.
В него те му препоръчват: „Запази спестените си парички и когато всичко това приключи (което те уверяваме, че ще бъде съвсем скоро!) да отпразнуваш живота и победата над коронавируса със своите приятели. Използвай паричките, за да се почерпите, за да се научиш, че „след всяка буря идва слънце“ и когато дойде слънцето, трябва да му се обърне много по-специално внимание, отколкото на бурята преди това… Въпреки малката ти възраст, ти вече си най-големият дарител за „МБАЛ-Свиленград“, защото дари надежда, а без надежда и най-голямата сума пари не би помогнала на никого!“

80-годишна жена дари пенсията си  на болница

Баба Надие, 80-годишна пенсионерка от село Печеница, трогна всички с жеста си да дари пенсията си на болницата в Исперих.
Така тя стана съпричастна към медиците, които са изправени пред предизвикателството с коронавируса.
Тя е изпратила средствата в плик, надписан собственоръчно. От болница побързаха да разкрият добрия жест във фейсбук и изразиха благодарност.
„Душите ни са богати“. Случаите, в които малкото означава наистина много.
В знак на съпричастност, 80-годишната баба Надие от с. Печеница дари една пенсия. Трогателен и стоплящ сърцата малък жест с огромна стойност. Пожелаваме ѝ да бъде здрава, да запази своята вяра в доброто и да я предава на другите около нея!“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 12, 2020 07:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама