Още двама с цигари без бандерол за хиляди лева

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2018 08:51

Още двама с цигари без бандерол за хиляди лева

Полицаи задържаха още двама притежатели на цигари без бандерол. На 5 февруари 2018 г. в Свиленград служители на МВР спрели за проверка Мерцедес, управляван от Теодор В., на 49 г. Те открили в багажника му кашон с 50 стека с цигари от марката “Wilson Blue”. При извършено претърсване в жилището му са били намерени и иззети още 290 кутии цигари от различни марки, също без акцизен бандерол.
Вторият случай е на същата дата, когато на главен път І – 8, полицаи намерили кашон, сдържащ 500 броя кутии цигари, марка “Wilson Blue”, всички без акцизен бандерол На място бил установен Стоян Н., на 48 г. Той е привлечен като обвиняем по бързо производство за престъпление по чл. 234 ал. 1 от Наказателния кодекс и е задържан за срок от 72 часа.
Случаят се наблюдават от Районна прокуратура – Свиленград.
С хепиенд за притежател на безакцизни цигари за 187 500 лева завърши друг случай, разкрит от харманлийски полицаи. В средата на миналия месец те с изстрели в гумите спряха на магистралата микробус с 50 кашона цигари. Задържаха притежателя им от Свиленград Николай Маринов. По-късно съдът в Харманли чрез споразумение го осъди на „Лишаване от свобода” за срок 1 година и 6 месеца, с изпитателен срок 3 години. Конфискува му 20 500 броя кутии цигари COMPLIMENT и 4500 с марка „WILSON”/, без поставен акцизен бандерол, на обща стойност 187 500,00 лева.
Накара го да плати разноските по делото, които са 50,00 лева.
Според чл. 234, ал. 2, т. 3 от Наказателния кодекс“който продава или държи акцизни стоки без бандерол, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки. Следващият член предвижда при заловено голямо количество цигари наказание само лишаване от свобода, без глоба. Той е осъден по него.

Други присъди за подобни казуси
Праз август 2016 в Димитровградски Районен съд по бързо производство даде присъда от година и 9 месеца за притежаване на 9 500 кутии цигари. Глобата бе хиляди лева.
През лятото на 2017 година на магистралата полицаи спират кола Фолксваген с турска регистрация. В нея откриват 7 кашона цигари без бандерол. Предават нарушителите на съда в Свиленград, който ги осъжда условно на 9 месеца с 3 години изпитателен срок. Всеки един от тях получава глоба по 8 600 лева.
Отново Свиленградския Районен съд присъжда 9 месеца условно и 2 500 лева глоба за 4 кашона през декември 2017 година.
В друго свое решение Харманлийския Районен съд през ноември 2017 осъди жена за притежаване на 28 стека цигари без бандерол 700 лева глоба и 3 месеца условно.

Безакцизни цигари и тютюн са иззели полицаи от Симеоновград и Любимец на 2 февруари. 800 къса цигари без бандерол са конфискувани от симеоновградските полицаи при проверка на лек автомобил “Рено”, шофиран от 40-годишен жител на село Книжовник. Оказало се, че водачът шофира колата си без свидетелство и след влязло в сила наказателно постановление в едногодишен срок. Задържан до 24 часа.
Служителите на полицейски участък в Любимец са иззели 0,600 грама нарязан тютюн от дом на улица Опълченска“ в града. Тютюнът и папиросите са иззети с протоколи от собствениците им.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 13, 2018 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.