На първи март празнуват самодейците

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 26, 2016 12:16

На първи март празнуват  самодейците

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 8/1505, година LXXXI, година XIV, 26 февруари -2 март 2016

Свързани публикации

Всяка година с първия ден на март, когато се закичваме с червено-бели мартеници, идва и Денят на любителското художествено творчество. Единствен по рода си в целия свят, този празник преди години зарадва самодейците, защото е едно признание на всеотдайността им към изкуството, към техния принос в духовния живот. За съжаление през последните години празникът си минава тихомълком, а самодейците си спомнят някогашното му празнуване.
Тази година този ден идва отново пролетен и свеж като накитите и усмивките на наградените в големите фолклорни събития от регионални, национални и международни събори, като бликналите от сърцата напеви на прочутите радовчански и сремски певици, като пищните еникььойски носии на княжевските самодейки, като мощната песен на тополовградските гласовити авролевци, като веселите усмивки на театралните ни таланти, като игривите стъпки на танцьорите.
Успехите в духовната сфера не могат да се измерват с традиционните мерки. Цифровите показатели едва ли биха могли да дадат точна представа за ефективността от един сложен естетико-възпитателен процес на любителите творци, които посвещават свободното си време на любимото изкуство, за да доставят духовна наслада на другите.
Празникът ще отмине пак с тихи стъпки, но за самодейците, превърнали в свое верую самодейността, отново ще върне спомени, ще припомни концертни програми, сценарии и сценични изяви, картини и стихове, песни и мелодии, танци и едни много мили приятелства, родили се благодарение на магията на изкуството. Ще се чертаят бъдещи планове с едно ново мислене, характерно за новото време. Ще остане благодарността за раздадените души и сърца, за жаждата да творят и да раздават красота.
Честит празник, мили приятели!

Тонка Славкова
От Тонка Славкова февруари 26, 2016 12:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.