Ликвидирането на огнища на зараза не е от вчера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2018 12:10

Ликвидирането на огнища на зараза не е от вчера

Ликвидирането на огнища със заразни болести е задължителна мярка, за да се спре разпространението на зарази. Един от най-сериозните такива случаи е през 1993 г. в Симеоновград бе регистрирано огнище на шап и бяха умъртвени над 2 000 животни – крави, овце, кози, свине. И тогава съмненията бяха, че заразата идва от Турция.
Умъртвиха се животни, които са на домакинства, намиращи се само от западната страна на река Марица от квартал „Злати дол“, и за които имаше съмнения че са заразени. Който не е искал да си даде животните, е подписвал декларация, че ще ги гледа 3 месеца на оборен режим. Много от подписалите съжаляваха, защото на умъртвените животни изплатили повече пари отколкото струват.
През септември 2007 година болестта бруцелоза обхвана дребни преживни животни около Харманли, а по-късно и край Тополовград. Това заболяване е зооноза, което означава, че се предава директно чрез контакт от животните на човека и обратно, от него боледуват хора и животни.
През лятото на тази година в животните, които са гледани в дворовете на Харманли се е наблюдавало увеличение на абортите на кози, един от симптомите на бруцелозата, но ветеринарите не му обърнали внимание. Болестта е открита, след като е заразен човек, който е лекуван безуспешно. Когато е казал на лекарите, че си живее природосъобразно, имал си две кози, от които си правел сирене и пиел мляко, медиците открили причината за неговото заболяване.
Тогава бяха умъртвени над 1 000 животни, а собствениците им получиха обезщетение.
Заразата е предадена с контрабандно внесен пръч от Гърция.
През 2014 година друга напаст по животните сполетя областта. Синият език се разпростря из много ферми, отглеждащи говеда. Първи съмнения за тази болест са забелязани в село Мандрица, общ. Ивайловград.
Заразата обхвана ферми с овце и говеда от цялата област.
Тогава нямаше принудително убиване на животни, само са изплащани обезщетение за умрели от тази болест животни.
През 2016-та се появи друга вирусна болест – нодурален дерматит. Откриха го в общините Димитровден и Хасково. То е заразно векторно заболяване, пренася се по едрия рогат добитък чрез комари.
Около 500 са евтаназираните животни тогава, а стопаните са обезщетени.
Заради тази напаст в Старозагорско бяха избити много селекционни животни.
През януари 2017-та по птиците се появи птичи грип. Той обхвана общините Хасково, Харманли и Димитровград. Птиците в заразените ферми бяха евтаназирани със сух лед и пяна, и загробвани. Стопаните получиха обезщетения.
Изброените заболявания влизат за първи път в страната и в ЕС. При тях, за да се ограничат, трябва да се унищожи огнището на зараза.
Ветеринарите знаят, че в Турция си има огнища на заразени от чума и е възможно това да стане и в близкия до България край. Затова и непрекъснато говорят на стопаните, а от две години раздават листовки за тази болест и за шарка. Агенцията по храните ги разпространява между фермерите, поставят плакати.
Опасното на чумата е, че може да се пренесе чрез контакти с дрехи, обувки, с фураж и инвентар.
Загубите от тези болести не е само в сектора на животновъдството, а в цялата икономика на страната. Това засяга не само забраната за износ на месо, а и производството на опаковки, на транспорт, на хладилници.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 23, 2018 12:10
Напиши коментар

8 Коментара

  1. Harman.li юли 24, 16:14

    Разбойникът Борисов си вкара голям автогол с тази измислена епидемия по животните.

    Отговори на този коментар
  2. Хамиде юли 24, 13:33

    Кои всички, шайката ли ?

    Отговори на този коментар
  3. Хамиде юли 23, 20:46

    Статистиката я знаем,само не разбрах защо е тази статия или е оправдание за безумното действие на БАБХ и управниците ли е👹👹👹

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама