Болестта бруцелоза бе открита и в животни в Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 2, 2007 14:28

Болестта бруцелоза бе открита и в животни в Харманли

Акценти

  • От София потвърдиха, че 45 кози са заразени от опасната болест

Свързани публикации

У кози, които са собственост на хора от Харманли са открити бактерии на бруцелоза, съобщиха местни ветеринари във вторник. Изпратените на следващия ден проби в София, взети от споменатите животните, потвърдиха заключението на местни ветеринари. Проверките от тях са извършени по сигнал. Имали сведения, че са закупувани животни от с. Вълче поле, където имаше огнище на заразната болест. Тези животни били пуснати в сборно стадо за паша, което се събира всеки ден до Тарабановата мелница. След сигнала, харманлийските ветеринари взели кръвна проба от животните, като в резултат на техните изследвания е било установено наличието на бактерията бруцелоза. От понеделник в града започна да се действа според строгите закони на ветеринарията, ни увериха от това ведомство. В Харманли веднага са взети строги мерки и е обявена карантина.Наложена е възбрана за излизане на животните от дворовете. В понеделник и вторник нито едно животно не бе пуснато на паша. На другия ден много от стадата бяха отново на полето.
Започна се изземване на кръв от всички крави, овце и кози от територията на целия град. Целта е да се разбере с подробност какъв е размерът на заболяването.
Всички животни ще бъдат умъртвени и дадени на екарисаш. В дворовете на стопаните на животните ще се извършва дезинфекция.
“Подобно заболяване в нашия край не е имало от години”, коментират местни ветеринари.

Какви са симптомите на болестта?

Бруцелозата се нарича още „Малтийска треска“ (Febris melithensis) или „Болест на Банг“ (Morbus Bangi). След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите признаци – втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса С, обилни изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки, болка и зачервяване на гърлото. Характерен признак е увеличаването на много групи лимфни възли – по шията, под мишниците, в ингвиналната област и по други места. Увеличават се още черния дроб и далакът. Артериалното налягане се понижава. Нерядко се развива възпаление на мозъчната обвивка (менингит) и на мозъка (енцефалит). справка Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 2, 2007 14:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама