Компостираща инсталация ще разгражда растителни отпадъци в тор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 6, 2019 07:08

Компостираща инсталация ще разгражда растителни отпадъци в тор

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #32/161, 6 – 12 септември 2019 г.

Свързани публикации

Започна изграждането на съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци край Харманли. В сряда, 4 септември, символична първа копка направиха кметът Мария Киркова, областния управител Станислав Дечев и Даниела Борисова от общинско предприятие „Еко ресурс“.
На терен от 10 дка ще бъде изградена инсталация за компостиране на събраните зелени отпадъци. Това са листа, трева, изхвърлени домати и други растения от домакинствата след края на сезона. На площадка ще бъдат обособени различни зони за приемане, раздробяване и смесване на суровините. Чрез разделно събиране зеленият отпадък ще бъде превръщан в краен продукт, наречен ĸoмпocт, който се използва за наторяване. По този начин се цели намаляване количеството на депонираните боклуци на територията на община Харманли в Депото за твърди битови отпадъци.
Предвижда се купуване на машини и оборудване за дейността.
Съоръжението се създава по проект „Изграждане на общинско съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци на община Харманли”. Общата му стойност е 3 246 963,78 лв., от които от Европейски фонд за регионално развитие – 2 074 395,05 лв., от национално съфинансиране – 366 069,71 лв., общински пари – 274 179,02 лв., а ДДС-то на общата сума е 532 320,00 лв. Срокът на изпълнение на поръчката според договора е 19 месеца.
Подобно съоръжение започнаха да изграждат край Свиленград през миналия месец.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Компост – Харманли 2018“. Те спечелиха обществената поръчка, обявена от Община Харманли. Участниците в него са: „Темел Строй“ ЕООД, гр. София, и „Гарант Строй“ ООД, гр. Шумен.
Дружеството „Темел Строй“ ЕООД е с адрес: София, ул. „Самуилец“, №15. Негов едноличен собственик е Даниел Богданов, а дружеството е регистрирано на 4 април 2018 г. с уставен капитал 1 000 лева.
„Гарант Строй“ ООД е от Шумен, регистрирано е през 2008 г. на адрес: ул. „Васил Левски“, №55. Собственици са Николай Сандев с 4 750 лв. уставен капитал и Илия Сандев – с 250 лв.
Обществената поръчка бе обявена на 29.06.2018 г. Месец след това бе спряна временно заради жалба в КЗК от „Парсек груп“ ЕООД.
За изпълнение на дейностите по проекта в обществената поръчка се явиха две дружества: „Компост – Харманли 2018“ и „Българска компания за сепариране и компост“ ДЗЗД, в която са „Симекс“ ЕООД и „Епсилон финанси“ ЕООД.
Комисията към Община Харманли е избрала офертата на първото дружество.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 6, 2019 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.