Компостираща инсталация ще разгражда растителни отпадъци в тор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 6, 2019 07:08

Компостираща инсталация ще разгражда растителни отпадъци в тор

Започна изграждането на съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци край Харманли. В сряда, 4 септември, символична първа копка направиха кметът Мария Киркова, областния управител Станислав Дечев и Даниела Борисова от общинско предприятие „Еко ресурс“.
На терен от 10 дка ще бъде изградена инсталация за компостиране на събраните зелени отпадъци. Това са листа, трева, изхвърлени домати и други растения от домакинствата след края на сезона. На площадка ще бъдат обособени различни зони за приемане, раздробяване и смесване на суровините. Чрез разделно събиране зеленият отпадък ще бъде превръщан в краен продукт, наречен ĸoмпocт, който се използва за наторяване. По този начин се цели намаляване количеството на депонираните боклуци на територията на община Харманли в Депото за твърди битови отпадъци.
Предвижда се купуване на машини и оборудване за дейността.
Съоръжението се създава по проект „Изграждане на общинско съоръжение за компостиране на разделно събрани биоразградими и зелени отпадъци на община Харманли”. Общата му стойност е 3 246 963,78 лв., от които от Европейски фонд за регионално развитие – 2 074 395,05 лв., от национално съфинансиране – 366 069,71 лв., общински пари – 274 179,02 лв., а ДДС-то на общата сума е 532 320,00 лв. Срокът на изпълнение на поръчката според договора е 19 месеца.
Подобно съоръжение започнаха да изграждат край Свиленград през миналия месец.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Дружество по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) „Компост – Харманли 2018“. Те спечелиха обществената поръчка, обявена от Община Харманли. Участниците в него са: „Темел Строй“ ЕООД, гр. София, и „Гарант Строй“ ООД, гр. Шумен.
Дружеството „Темел Строй“ ЕООД е с адрес: София, ул. „Самуилец“, №15. Негов едноличен собственик е Даниел Богданов, а дружеството е регистрирано на 4 април 2018 г. с уставен капитал 1 000 лева.
„Гарант Строй“ ООД е от Шумен, регистрирано е през 2008 г. на адрес: ул. „Васил Левски“, №55. Собственици са Николай Сандев с 4 750 лв. уставен капитал и Илия Сандев – с 250 лв.
Обществената поръчка бе обявена на 29.06.2018 г. Месец след това бе спряна временно заради жалба в КЗК от „Парсек груп“ ЕООД.
За изпълнение на дейностите по проекта в обществената поръчка се явиха две дружества: „Компост – Харманли 2018“ и „Българска компания за сепариране и компост“ ДЗЗД, в която са „Симекс“ ЕООД и „Епсилон финанси“ ЕООД.
Комисията към Община Харманли е избрала офертата на първото дружество.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 6, 2019 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама