Любимец тържествено и с гордост отбеляза 50-годишнината си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2019 12:44

Любимец тържествено и с гордост  отбеляза 50-годишнината  си

В Любимец отбелязаха 50-годишнината си с едноседмична програма. Тя започна в православния храм и завърши на площад „Трети март“.
Начало на поредицата от разнообразни прояви постави литургия за здраве и благоденствие на всички жители на града, отслужена от свещениците Трифон Караджонов и Христо Перчемлиев в храма „Свето Успение Богородично“.
За 90-годишнината на храм „Света Богородица“ кметът Анастасов подари на председателя на Църковното настоятелство осветена икона с лика на Богородица. Той връчи и документи, с които, след решение на Общински съвет, дарява 2 100 кв. м общински терен, върху който да се изгради църковен храм с името „Свети Пророк Илия“.
По-късно в местността Хисаря се състоя освещаване на 15-метрово кръстно знамение, построено през миналата година от дарители.
Отец Караджонов подари на кмета инж. Анастас Анастасов настолен кръст, който да бъде част от общинските символи, които се препредават на следващите управници на общината. На народния представител д-р Георги Станков свещеникът връчи икона на Св. Иван Рилски. Осветени икони и кръстове получиха майсторите, дарили труд и средства по време на изграждането на кръста, членове на мото клуб „Чакалите“ и граждани, които също са оказали морална и материална подкрепа.
В рамките на няколко дни за децата и подрастващите от града бяха организирани лятно кино, детско парти в градския парк, дискотека на открито с национално известния DJ JIVKO MIX.
При голям интерес и пълна зала премина представянето на второто преработено издание на книгата „Духовните първенци на Любимец” на Иван Цветков. Авторът избра да представи събраните и допълнени очерци на 24 август в зала „Любимец“. Книгата съдържа данни за изтъкнати деятели на местното читалище „Братолюбие – 1884 г.”. Сред тях са имената на първия председател на Настоятелството – учителя, краеведа и бореца за освобождение на Одринска Тракия – Петър Митев, на свещеника Васил Николов, на Боньо Бонев, една от най-забележителните личности в Любимец. В това издание авторът е допълнил големите имена на българския театър – Стойчо Мазгалов и Венцеслав Кисьов, пазителката на народните традиции Велика Фердинандова и световно признатият учен и лекар Тодор Карчев.

За любителите на спорта на 29 август в зала „Граничар“ се проведе турнир по волейбол, в който участваха отбори от Кирково и Чирпан. Победител е тимът на домакините.

Талантливи ученици на Оля Ангелакова показаха свои авторски картини. Изложбата им бе под надслов – „С дъх на Любимец“, защото голяма част от рисунките са вдъхновени от хората и заобикалящата ги природа на родния град.
На Тържествената сесия, посветена на юбилея, кметът инж. Анастас Анастасов връчи на заслужили личности на общината почетни отличия, свързани с 50-годишнината на град Любимец. Градоначалникът бе награден с плакет от областния управител на Хасково Станислав Дечев.

Отличия получиха бивши кметове, общински съветници, председателят на ОбС, депутатът д-р Георги Станков, кметът на Харманли и зам.-кметът на Свиленград.

След сесията всички разгледаха фотоизложбата „Любимец – преди и сега“. Тази експозиция носи духа, харизмата, статуса и емоцията на Любимец и неговите трудови хора. Включва 115 фотографии, цветни и черно-бели, разделени в стара и съвременна фотография. Сред тях е и копие от снимката на първия фотограф на Любимец – Георги Деспинов, от 1917 г.
Около 35 са фотосите от 1922 до 1939 г., а останалите са от 1970 г. до сега.

На централния площад три последователни вечери имаше концерти. Първият бе на Криско и Тита, музикалните идоли на най-младите. Момичета и момчетата от няколко града пяха и танцуваха в продължение на час с двете звезди. Те ги зарадваха с нови и по-стари хитове по тяхно желание. „Ти искаш да бъдеш с мен“, „Антилопа“, „Базука“, „Видимо доволни“, „Шапка ти свалям“ бяха една част от репертоара на звездите. Те поздравиха своите фенове и с песни на други изпълнители. По време на музикалното шоу най-ловките от присъстващите си тръгнаха с тениски с логото на общината Любимец. Радостта за късметлиите бе голяма, защото Криско ги хвърли за публиката от сцената.
Поканата на кмета Анастас Анастасов зарадва Криско и Тита, които няколко пъти му благодариха.
В петък почитателите на Веселин Маринов имаха възможността да се насладят на неговите песни и се заредят с празнично настроение.
Финалът бе ознаменуван с изпълнението на фолклорен ансамбъл „Българе“. С играта си изпълнителите спечелиха сърцата на зрителите, които ги възнаградиха с бурни аплодисменти.
Близо два часа по интригуващ начин в седем сценични картини танцьори и певци чрез музика, танци и песни пресъздадоха духовното наследство, културата и несломимия дух на българския народ.
Спектакълът „Това е България!“ се представя пред публика вече 16 години. Любимчани наблюдаваха с интерес великолепната игра на всеотдайните танцьори, които съпреживяват всеки свой персонаж и посланията на всяка картина.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 5, 2019 12:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама