Започнаха изграждането на компостираща инсталация край Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2019 15:30

Започнаха изграждането на компостираща инсталация край Свиленград

Акценти

  • На терен от 12 дка ще бъде изградена и въведена в експлоатация модерна инсталация с капацитет 3 000 тона годишно.
  • Същинската експлоатация на инсталацията ще започне през 2020 година

Свързани публикации

„Започваме поредният проект в община Свиленград, който е в сфера, много важна за здравето на хората, за защита на природата“. С тези думи инж. Георги Манолов се обърна към присъстващите при правенето на първа копка на Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Тя се състоя вчера, в местността Деветте чуки.

Кметът обърна внимание, че той е част от един цялостен проект, започнат в общината, с идеята, Свиленград да стане по-чисто място за живеене. „Рекултивирахме старото депо до с. Димитровче, преминахме през поставяне на кофи за разделно събиране в домакинствата, направихме екокътове на определени места, за да покажем какво е бъдещето на разделното събиране,“ каза той. Обясни, че това е част от така наречената кръгова икономика в отпадъците, към която се стремят в общината. Съобщи, че предстои реализирането на нов проект, в който община Свиленград отново ще покаже новаторска идея.

Наименованието на проекта е „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци – Свиленград”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата му стойност е 3 564 395,85 лева, а съфинансирането от община Свиленград е 876 478,38 лева.

Срокът на изпълнение е 24 месеца. Ще се изгражда от „Маридел – 2012“ ЕООД, Етрополе.

Очаква се експлоатацията на компостиращата инсталация за Община Свиленград да доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година да намалее до 3 325,63 тона.
Това е дълго чакан за реализиране проект с голям ефект върху жителите на общината.

През 2015 г. в Свиленград официално бе открита пречиствателна станция за отпадни води. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2019 15:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.