Започнаха изграждането на компостираща инсталация край Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2019 15:30

Започнаха изграждането на компостираща инсталация край Свиленград

Акценти

  • На терен от 12 дка ще бъде изградена и въведена в експлоатация модерна инсталация с капацитет 3 000 тона годишно.
  • Същинската експлоатация на инсталацията ще започне през 2020 година

Свързани публикации

„Започваме поредният проект в община Свиленград, който е в сфера, много важна за здравето на хората, за защита на природата“. С тези думи инж. Георги Манолов се обърна към присъстващите при правенето на първа копка на Компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци. Тя се състоя вчера, в местността Деветте чуки.

Кметът обърна внимание, че той е част от един цялостен проект, започнат в общината, с идеята, Свиленград да стане по-чисто място за живеене. „Рекултивирахме старото депо до с. Димитровче, преминахме през поставяне на кофи за разделно събиране в домакинствата, направихме екокътове на определени места, за да покажем какво е бъдещето на разделното събиране,“ каза той. Обясни, че това е част от така наречената кръгова икономика в отпадъците, към която се стремят в общината. Съобщи, че предстои реализирането на нов проект, в който община Свиленград отново ще покаже новаторска идея.

Наименованието на проекта е „Изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани зелени и биоразградими отпадъци – Свиленград”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата му стойност е 3 564 395,85 лева, а съфинансирането от община Свиленград е 876 478,38 лева.

Срокът на изпълнение е 24 месеца. Ще се изгражда от „Маридел – 2012“ ЕООД, Етрополе.

Очаква се експлоатацията на компостиращата инсталация за Община Свиленград да доведе до намаляване на общото количество депонирани битови отпадъци на Регионалното депо в Харманли от 7 796 тона на година до 4 921 тона, а общото количество на депонираните биоразградими битови отпадъци от 5 110,78 тона на година да намалее до 3 325,63 тона.
Това е дълго чакан за реализиране проект с голям ефект върху жителите на общината.

През 2015 г. в Свиленград официално бе открита пречиствателна станция за отпадни води. На церемонията присъства и премиерът Бойко Борисов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 19, 2019 15:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама