Една легенда вече стана факт

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2015 06:37

Една легенда вече стана факт

На 7 октомври, 2015 г., след едногодишен ремонт, Историческият музей в Харманли откри своята нова експозиция – „Музей на българката – Изворът на Белоногата“.
Експозицията е разположена в три зали – народни женски носии от цяла България, гостуващата изложба на Светослав Петров от град Елена, а последната зала е поемата на Славейков „Изворът на Белоногата“.
„Това е основа на създаването на истински музей на българката. Ще ни са необходими поне 3 години да го направим такъв,“ сподели директорът, доц. Тошо Спиридонов. В музея отначало е имало 80 облекла, през последните месеци купили още 28, така че вече са над 100. Той разказа, че изложбата е била подредена след един консултативен съвет от д-р С. Бизеранова, Видин, Г. Чохаджиева – В. Търново, Д. Тодорова – Варна, доц. д-р Ек. Кередимидарска – Кюстендил, М. Милчева – Хасково и Г. Таскова – Пловдив, които дадоха идеи за аранжирането.
Благодарение на настоятелността на харманлийци една легенда вече стана факт. Тя векове се е носила във въздуха, от уста на уста, а Петко Р. Славейков е написал поемата „Изворът на Белоногата“. Затова и носиите на експозициите във въздуха и постепенно слизат надолу.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 21, 2015 06:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.